Idén se boruljon lángba a karácsonyfa!

Tavaly karácsonykor harmincszor kellett riasztani a tűzoltókat karácsonyfatűz miatt - a biztonságos ünnephez elengedhetetlen a tudatos fogyasztói magatartás. Mert nem mindegy például, milyen égőket aggatunk a fára...

MTI

Fülöp Zsuzsanna Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a játékok és műszaki termékek biztonságával a hatóság egész évben foglalkozik, de a karácsonyi ünnepeket megelőzően kiemelten ellenőrzik az áruházak akciós tevékenységét, illetve a szezonhoz köthető termékek biztonságát.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában a sajtó képviselőinek bemutatták a karácsonyi fényfüzérek vizsgálatát, majd a Blaha Lujza téren a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szemléltette, milyen veszélyes lehet a karácsonyfa, az adventi koszorú által okozott tűz, illetve a meggyulladt étolaj vízzel történő, szakszerűtlen oltása.
Fülöp Zsuzsanna az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az NFH az idén is kiemelten vizsgálja a karácsonyi fényfüzérek biztonságát, illetve ellenőrzi, hogy a korábbi években betiltott veszélyes termékek ne legyenek forgalomban. Az idén eddig 31 fényfüzér-minta került a laboratóriumukba, 26 minta vizsgálatát elvégezték, és mindössze 3 esetben állapították meg, hogy az minden követelménynek megfelel.
Az NFH szóvivője elmondta, hogy a fogyasztóvédők a karácsonyi fokozott ellenőrzést megelőzően is találtak korábban betiltott karácsonyi fényfüzéreket forgalomban. A hatóság ilyen esetekben ideiglenes intézkedésként a helyszínen megtiltja a további árusítást, majd eljárást indít a forgalmazóval szemben, illetve "nyomon követéssel" vizsgálja az importőr, a gyártó felelősségét is.
Fülöp Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy a nem biztonságos termékek - a beazonosításukhoz szükséges adatokkal együtt - megtekinthetőek a hatóság honlapján. A szóvivő kiemelte: a műszaki terméket, gyermekjátékot, ajándékot vásárlók a vásárlás helyszínét jól válasszák meg, kerüljék az alkalmi árusokat, piacokat. Ott ugyanis nem mindig lehet kipróbálni a műszaki terméket, előfordulhat, hogy nem adnak blokkot, amely az utólagos reklamációhoz, a fogyasztói jog érvényesítéséhez, a kereskedő megtalálásához elengedhetetlen – tette hozzá.
 A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) és a Fővárosi Tűzoltó-parancsokság bemutatóját követően Petróczi Tímea, az OKF szóvivője elmondta: évről évre egyre kevesebb karácsonykor a tűzeset, a lakosság jobban odafigyel a tűzvédelmi előírásokra. Tavaly karácsonykor harminc riasztották a tűzoltókat, és remélhetően ez a szám az idén még kevesebb lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!