Nyugdíj - Az öregségi nyugdíj szabályai érvényesek

Székesfehérvár - A nyugdíjakkal azonos az emelés a korhatár előtti ellátásoknál is. Plusz szolgálati idő szerezhető, de az év elején kötelező legkisebb bér 18-szorosa a határ.

Tribolt Lajos

A korkedvezményre jogosult a korhatár előtti ellátást az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt annyi évvel kérheti, ahány év korkedvezményt a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint a korhatár előtti ellátás kezdő napját megelőző napig szerzett, ha a korhatár előtti ellátás kezdő napja 2012. évben van, egyéb esetben 2012. december 31-éig szerzett.
  A korhatár előtti ellátás összegét az öregségi nyugdíjra vonatkozó, a korhatár előtti ellátás kezdő napján alkalmazandó szabályok szerint kell megállapítani. A korábban közölt első,  második és az utolsó csoport esetében a korhatár előtti ellátás kiszámított összegét a vonatkozó szabályoknak megfelelően csökkenteni kell.
  A korhatár előtti ellátást a nyugdíj-megállapító szervek állapítják meg, és a nyugdíjfolyósító szerv folyósítja. A korhatár előtti ellátást a nyugellátásokkal egyezően kell emelni. Az eljárási, végrehajtási, megtérítési stb. szabályok tekintetében az öregségi nyugdíjra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.
  A korhatár előtti ellátásban részesülő személy keresőtevékenységére az öregségi nyugdíjra vonatkozó rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell. Ezek szerint, ha az érintett személy a tárgyévben törvényben meghatározott biztosítással járó jogviszonyban áll, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (a továbbiakban: éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell. Ha a fizetendő nyugdíjjárulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást vissza kell fizetni.
   A korhatár előtti ellátás folyósítását szüneteltetni kell azokra a hónapokra, amikor a jogosult álláskeresési járadékban részesül.  
(Folytatjuk.)

Korábbi, nyugdíjjal kapcsolatos cikkeink ide kattintva olvashatók!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!