Nyugdíj - Szolgálati idő szerezhető

Székesfehérvár - A korhatár előtti ellátás megszűnhet például szabálytalan, fekete munkavégzés esetén. A megszüntetett ellátás újra már nem állapítható meg a jogszabály szerint.

Tribolt Lajos

 Ha a korhatár előtti ellátásban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a korhatár előtti ellátás csökkentés nélküli összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani. Az országgyűlési képviselők esetében az SZJA-val történt csökkentés nélküli összeget kell alapul venni.
 Az öregségi nyugdíj folyósítása esetén a nyugdíjas - a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül - kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, ha a korhatár előtti ellátásban részesülés időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerzett.  (A korhatár előtti ellátásban részesülő ugyanis - mivel nem minősül nyugdíjasnak - keresőtevékenység folytatása esetén valamennyi, a biztosítási jogviszonnyal összefüggő egyéni járulék megfizetésére köteles és a nyugdíjjárulék-fizetéssel szolgálati időt szerez.) Az öregségi nyugdíj összegét  abban az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb a folyósított összegnél.
 A  föld alatt dolgozó bányászok ellátása nem szűnik meg, esetükben a bányásznyugdíjhoz hasonló feltételekkel a továbbiakban átmeneti bányászjáradékra lehet jogot szerezni.
 Átmeneti bányászjáradékra jogosult az a személy, aki bányavállalkozónál föld alatti munkakörben legalább huszonöt év szolgálati időt szerzett, vagy legalább 5000, szolgálati időként figyelembe vehető műszakot töltött el, az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, azon a napon, amelytől kezdődően az átmeneti bányászjáradékot megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban nem áll és rendszeres pénzellátásban nem részesül.
 Az átmeneti bányászjáradékot a nyugdíjmegállapító szervek állapítják meg, a nyugdíjfolyósító szerv folyósítja és a nyugellátásokkal egyezően kell emelni. Az eljárási, végrehajtási, megtérítési, stb. szabályok tekintetében az öregségi nyugdíjra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.
Akinek a korhatár előtti ellátása megszűnik, annak  ismételten nem állapítható meg.  A megszűnés oka lehet a korhatár elérése, az ellátás felmondása, vagy hivatalból történő megszüntetése szabálytalanság miatt.

Korábbi cikkeink a nyugdíjszabályokról ide kattintva!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!