Szakszervezeti demonstráció - Közéleti szereplők szólaltak föl a kormányt bírálva

A kormány tervezett intézkedéseit bírálták a felszólalók a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által szervezett, a belvárosi Széchenyi téren, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete előtt tartott, Kockán az életed! elnevezésű szombati demonstráción. A rendezvényen nem szakszervezeti vezetők, hanem közéleti szereplők szólaltak fel.

MTI

A rendezvénye első szónoka, Tamás Gáspár Miklós úgy fogalmazott, hogy a magyar szakszervezeti történelem egyik legsötétebb napja volt, amikor három szakszervezeti szövetség pénteken megegyezést írt alá a kormánnyal "az eddig legelnyomóbb munka törvénykönyvét illetően". A filozófus hangsúlyozta, hogy szükség van a szakszervezeti egységre, mert "ma nem nagyon látok más erőt, ami a hazát megmenthetné". Emlékeztetett arra, néhány évvel ezelőtt népszavazás erősítette meg, hogy a "szociális jogokból nem engedünk". Hozzátette, az akkori ellenzék azt mondta, hogy a szociális jogok mellett áll. A szónok arra kérte a megjelenteket, hogy mindenkit vegyenek rá a szakszervezetekbe való belépésre, és ha az érdekvédelmi képviseletek vezetői nem méltóak a posztjukra, akkor váltsák le őket.
Utána Kulka János lépett a mikrofonhoz. A színész József Attila Levegőt! című versét szavalta el.


Gerő András történész a hatalmon lévőkre utalva azt mondta: "Ők most itt rombolnak, rombolják a magántulajdont, a szabadságot, a jogbiztonságot, a nemzeti kulturális-oktatási intézményeket, a polgári állam civilizatorikus alapjait." A történész szerint a kormányoldal úgy véli, polgári, konzervatív erőként forradalomra hivatott, "miközben forradalomra egyébként senki nem adott nekik felhatalmazást." Érvelése szerint a "polgári" kifejezés sokkal inkább felhalmozást, mintsem pusztítást, a konzervatív pedig szerves változást, "azaz evolúciót, nem pedig forradalmat, azaz revolúciót jelent." Kiemelte, hogy a döntéshozók folyamatosan arra hivatkoznak: nagy többséggel kaptak felhatalmazást. "De nem arra, hogy babráljanak a magántulajdon körül, nem arra, hogy rombolják a szabadság, a szerzett jogok és a polgári civilizáció rendszerét (...) sokkal inkább arra, hogy a magyar nép számára elviselhetőbb viszonyokat teremtsenek" - jelentette ki.

   
Daróczi Ágnes etnológus beszédében azt mondta, minden társadalmi csoport "iszonyúan mély válsággal" szembesül. Megfogalmazása szerint "nincs más utunk, mint megszervezni magunkat". Mint elmondta, sokan féltek eljönni a szombati tüntetésre, ám azok, akik itt vannak, "élő lelkiismeretei" az országnak.


A demonstráción megjelent Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke is. Az érdekképviselet pénteken részese volt a kormány és munkaadói, illetve munkavállalói oldal által kötött, az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről szóló megegyezésnek. A szakszervezeti vezetőt több tüntető is gyalázta, illetve aprópénzt dobáltak neki, azt kiabálva, hogy szedje fel.
Gaskó István újságíróknak azt mondta, a közszolgálatra vonatkozó követelések, amelyek a szombati tüntetésen hangzottak el, teljesen jogosak. Arra a felvetésre, hogy leárulózták, azt felelte, véleménye szerint a tüntetők tévednek, és ezt be is fogják látni. Felhívta a figyelmet, hogy azt is kiabálták neki, elárulta a vasutasokat, miközben a héten dőlt el, hogy ötmilliárd forintot fognak kapni a Máv-Cargo eladása után. "Nem rossz szándékú emberek, csak szerintem nincsenek képben" - tette hozzá a bekiabálókra utalva.
A tüntetés során a résztvevők csaknem megtöltötték az MTA parkolóját.

A szakszervezeti tüntetéshez csatlakoztak a Magyar Szolidaritás Mozgalom demonstrációjának résztvevői is. A főként rendőrök, katonák, tűzoltók, vámosok és vegyipari dolgozók érdekeit képviselő szervezetek képviseletében néhány százan gyűltek össze a Clark Ádám téren, majd a Lánchídon keresztül a Széchenyi térre mentek.

A demonstráció végén többen is elindultak a Jászai Mari térre, ahol csatlakoznak az Egymillióan a demokráciáért szervezet tüntetéséhez. A néhány százas vonuló tömeg Orbán Viktor miniszterelnök távozását követelte folyamatosan. 

Kormány: szükség van az új munka törvénykönyvére

A kormány szerint szükség van az új munka törvénykönyvére és a munka világának újraformálására Magyarország újjászervezéséhez, megújításához - közölte a kormányszóvivői iroda szombaton az MTI-vel.

Mint írják, a kormány álláspontja világos: "akik ez ellen tüntetnek azok a régi, torz rendszerek fennmaradásában érdekeltek." Hangsúlyozzák, a kormány továbbra is elismeri minden munkavállaló, illetve szervezet alkotmányos jogait.
A kormány pénteken megállapodott a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel az új munka törvénykönyvének, a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részeiről - emlékeztetnek.

Az érdek-képviseleti konföderációk közül az eseményen az MSZOSZ, a LIGA és a Munkástanácsok vettek részt.

A közleményben azt írják: Magyarországnak szüksége van egy új munka törvénykönyvre, amely segíti az új munkahelyek megteremtését, védi a meglévőket és a rugalmas munkavállalói formák megteremtésével növeli a foglalkoztatottságot. Hozzáteszik: a régi elavult szabályozás helyett az új törvénykönyv Európa egyik legversenyképesebb munkajogi szabályozását hozza létre, és biztosítja a szakszervezetek működési feltételeit, valamint az új szabályozással megakadályozza a bércsökkentés lehetőségét.

A kormány továbbra is kitart a nyílt tervezés és a nyílt törvényalkotási folyamat mellett. Ahogyan eddig is, úgy a jövőben is mindent megtesz a tárgyalások és a szakmai konzultációk folytatására. A gazdaság nem erősíthető meg a foglalkoztatottság bővítése nélkül - olvasható a kormányszóvivői iroda kommünikéjében.

Kockán az életed! Demonstráció kezdődött Budapesten

Egy szirénázó és két villogókat használó retro mentőautó nyomában indultak meg a Kockán az életed! elnevezésű szakszervezeti demonstráció résztvevői a fővárosi Kossuth térről a Széchenyi térre szombaton.

A transzparensek alatt vonuló tömeg, amely megtöltötte a Kossuth téren a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előtti parkolót, többszázas lehet.
Megkezdődött a Magyar Szolidaritás Mozgalom demonstrációja is szombaton a fővárosi Clark Ádám téren. A főként rendőrök, katonák, tűzoltók, vámosok és vegyipari dolgozók érdekeit képviselő szervezetek néhány százan gyűltek össze, félig megtöltötték a Budavári sikló alsó állomása előtti teret. A tiltakozók kevéssel 12 óra előtt indulnak el gyalogosan a Lánchídon keresztül a Széchenyi térre, hogy ott csatlakozzanak a közszolgálati szakszervezetek demonstrációjához.
A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) csütörtökön jelentette be, hogy Kockán az életed címmel demonstrációt tart szombaton Budapesten. Az akcióhoz csatlakozó szakszervezetekkel közösen a kormány oktatást, egészségügyet, munkavállalókat érintő intézkedéseire szeretnék felhívni a társadalom figyelmét.
Mint közölték, a demonstrációhoz négy másik szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Liga Szakszervezetek és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) csatlakozik.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken bejelentette, hogy megállapodást kötöttek az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Az érdekképviseleti konföderációk közül az eseményen az MSZOSZ, a LIGA és a Munkástanácsok vettek részt.
A SZEF az MTI-hez eljuttatott közleményében azt tudatta, elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, hogy a kormánnyal, a munka törvénykönyve egyes részéről kötött megállapodáshoz más szakszervezeti konföderációhoz tartozó kollégáik a nevüket adták. Hangsúlyozták, hogy a megállapodást jelenlegi állapotában nem támogatja a magyar szakszervezeti mozgalom egésze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!