Életet mentő apróság: relé áramütés ellen

Csór - Drámai hírrel kezdődött az év. Zuhanyozás közben áramütés ért Szigetszentmiklóson egy 10 éves kislányt, a "tettes" a bojler volt. "Miért kell ilyesminek megtörténnie?", teszik fel az eset után sokan a sürgető kérdést. Egyikük a csóri Boros László.

Tihanyi Tamás

- Vajon még hány embert kell eltemetni, újraéleszteni, hogy rászánjanak a tulajdonosok, az üzemeltetők néhány ezer forintot arra, hogy megelőzzék a hasonló eseteket? - tette fel a kérdést Boros László. -  Mert hosszú ideje ismert a megoldás, amely megelőzi az áramütést. Ez egy életvédelmi relé, más néven Fi-relé. Vajon miért nem kötelező a beszerelése a végleges telepítéseknél? Ez a hiperérzékeny eszköz működési elvéből adódóan a legkisebb hibás szerelésre, szivárgó áramra reagál: azaz kikapcsol. Legyen az ok vízbe ejtett hajszárító, kidörzsölődött kábel, vagy kisfiú, aki vétlenül belenyúl a konnektorba. Ha minden ház villanyórája után beépítenék, a teljes házat megvédené. Ezzel persze mindenféle hulladékkacatot, bütykölt szivattyút és hasonlókat meg kellene javítani. De azt hiszem, egy ember élete megérdemelne ennyit - érvelt olvasónk, Boros László.

 Elmondta, tudomása szerint már sok helyen megtették a szükséges óvintézkedéseket. A masszáskádaknál, nagynyomású zuhanyoknál, s bizonyos vízzel és árammal üzemelő hűtőberendezéseknél eleve be van építve az életvédelmi relé.
- Mindenesetre a csóri óvodában a legutóbbi bővítési projekt során elhatározták, hogy minden kritikus szobában, s teremben lesz védelem: hála egy helyi civil szervezet támogatásának, kezdeményezésének. Bízunk abban, hogy akár a szabványalkotók, akár a szolgáltatók részéről életmentő mozgalom indulhat el - mondta Boros László.
A Fi-relé, vagy életvédelmi relé egy olyan elektromos felügyeleti eszköz, mely megvédi a hálózatot, amennyiben a vezetékben folyó áram eltér a megengedett értéktől. Valahogy úgy, hogy az elektronika észleli az áramot, és az érintkezőket bontja, így a fogyasztók felé menő hálózatot leválasztja a bejövő hálózatról. A lekapcsolás pedig olyan gyors, hogy gyakorlatilag azonnal megtörténik a bontás. Tehát a szerkezet figyeli a fázis és a nulla vezetéken folyó áramerősséget, és ha a kettő nem azonos (azaz valahová máshová folyik az áram) akkor a Fi-relé azonnal lekapcsol. A relé olyan érzékeny, hogy szerencsés esetben az áramütött nem is vesz észre, hogy majdnem meghalt. Mivel az emberre a 70 mA-nál nagyobb áram már életveszélyes lehet, a relé érzékenységét általában 30 mA-re állítják be.
-  Hazánkban csak bizonyos helyeken kötelező a használata, de szerintem minden lakásba, műhelybe, hétvégi házba érdemes volna beszerelni - szögezte le Boros László.



 Áramütés akkor fordulhat elő, ha az áram az emberi testen áthalad, és eközben befolyásolja belső szervek működését, vagy éppen szöveteket éget meg. A leggyakoribb ok a meghibásodott elektromos eszközök vagy berendezések, háztartási elektromos kábelek, távvezetékek érintése. (Természetesen villámcsapás is okozhat elektromos balesetet.) A sérülés súlyossága az enyhétől a súlyosig terjedhet, a baleset következményeit a feszültség, az áram jellege, a testben megtett útja, az áramhatás időtartama és az árammal szembeni elektromos ellenállás határozza meg. Az áram legszokványosabb belépési pontja a kézfej, a kilépési pont általában a lábon található.
 Sok gondunk mellett egy relé csak apróság. Egészen addig az, amíg nem leszünk szenvedő alanyai egy rázós balesetnek. Élettel is fizethetünk.

Az áramszolgáltató nem írhatja elő

Egyházi Nikoletta, az áramszolgálttató szóvivője kérdésünkre, miszerint előírja-e az E-on ennek a készüléknek a beszerelését, elmondta, nincs olyan rendelet vagy jogszabály, ami alapján ezt megtehetné a cég. Természetesen javasolják a szerkezet használatát, mert nyugati példák mutatják ennek hasznosságát, de az említett okok miatt Magyarországon nem lehet kötelezővé tenni a használatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!