Leépítés is lehetséges a múzeumnál

Székesfehérvár - Hamarosan elkészül a múzeum idei gazdasági terve. Az biztos, hogy kevesebből kell gazdálkodniuk. A kiállítások látogathatóságát biztosítani szeretnék.

Tribolt Lajos

Az elmúlt hetek során többször írtunk arról, hogy a múzeum kiállításainak látogathatóságát akadályozza, hogy  a teremőrökkel nem tudtak szerződést kötni pénz hiányában. A megoldást  a múlt évre ígérték, ám  semmi nem történt.
 Időközben a múzeum a többi volt megyei intézménnyel együtt átkerült a kormányhivatal fennhatósága alá tartozó Megyei Intézményirányító Központhoz (MIK). Vezetője, Mátrahalmi Tibor beszélgetésünk elején kihangsúlyozta, hogy nekik fontosak a kulturális intézmények, fontosak a közgyűjtemények. Ugyanakkor válsággazdálkodást kell folytatniuk, mivel kevesebb pénzből kell kijönni. A múzeum esetében például a költségvetés fedezi a béreket, a bérek járulékainak  egy részét,  a dologi kiadásokra viszont saját bevételekből kell előteremteni a fedezetet.
 A múzeum vezetése dolgozik a saját költségvetésén, és hamarosan egyeztetnek a MIK-el. Mátrahalmi Tibor úgy véli, meg kell vizsgálni, hogy az ásatási dolgozók télen más feladatot kapjanak, lehet, hogy egyes kiállítóhelyek nyitva tartását korlátozni kell,  másikak csak előzetes bejelentés után lesznek megtekinthetők. Ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy létszámleépítés nélkül nem tud kijönni a rendelkezésre álló pénzből a múzeum.  Az intézményeket már a központi költségvetésből finanszírozzák, ezért minden hónapban csak az éves keret tizenketted részét kapják meg, így szezonális átcsoportosítás sem megoldható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!