Nyugdíj - Amit a rehabilitációs hivatal állapít meg

Székesfehérvár - Folytatjuk a rokkantsági nyugdíjakkal kapcsolatos sorozatunkat. Ezúttal azt nézzük át, milyen minősítések lehetnek a jövőben a megváltozott munkaképességűek esetében.

Tribolt Lajos

Az 1095 nap biztosítási időbe be kell számítani a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, álláskeresési támogatás, a rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, egészségkárosodott személyek szociális járadékai és megváltozott munkaképességű személyek ellátása folyósításának idejét.
  A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) megállapítja, hogy a megváltozott munkaképességű személy rehabilitálható, ezen belül foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy  tartós foglalkozási rehabilitációt igényel. Megállapíthatja azt is, hogy rehabilitációja nem javasolt, illetve, hogy egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, azonban egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, vagy kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható, vagy az   egészségkárosodása jelentős és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes.
 A rehabilitáció a törvény alkalmazása szempontjából orvosi, szociális, képzési, foglalkoztatási és egyéb tevékenységek komplex rendszerét jelenti, amelynek célja a megváltozott munkaképességű személy munkaerő-piaci integrációja, megfelelő munkahelyen történő foglalkoztatásra való felkészítése, továbbá a munkaképességének megfelelő munkahelyen történő elhelyezés biztosítása.
  A megváltozott munkaképességű személy  rehabilitációs ellátásra jogosult, ha rehabilitálható,  rokkantsági ellátásra jogosult, ha a rehabilitációja nem javasolt, vagy ha rehabilitálható, de a kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg.

Korábbi cikkeink a nyugdíjszabályokról itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!