Ha munkát vállalna rokkantsági ellátás mellett

Több, 60-61 éves, rokkantsági ellátásban részesülő is kérdezte, hogy miként dolgozhatna az ellátás mellett, azt szüneteltetik vagy megszüntetik, hogyan folyósítják újra?

Fejér Megyei Hírlap

A rokkantsági ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és jövedelme három egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150%-át, tehát a jelenleg érvényes havi 93.000.- Ft összegű minimálbér alapján számítva 2012-ben a 139.500.- Ft-ot. Csak a 2012. június hónapot követően elért, a minimálbér 150%-át meghaladó 3 havi átlagjövedelem esetén kerülhet sor a rokkantsági ellátás megszüntetésére. A megszüntetésre kerülő ellátást nem folyósítják újra, ismét igényelni kell és az elbírálás során vizsgálni szükséges a jogosultsági feltételek meglétét. Csupán megjegyzem, hogy a rehabilitációs ellátás folyósítását viszont szüneteltetni kell, ha az ellátott keresőtevékenységet végez, közfoglalkoztatásban vesz részt, vagy keresőképtelen.
Sokakat érdekel, hogy az új szabályok szerint  2012. január 1-jét követően megállapított rehabilitációs ellátás után meg kell-e fizetni a nyugdíjjárulékot.  - Mi a helyzet a rehabilitációs ellátássá átalakított juttatások utáni járulékfizetéssel? - kérdezték ezt is többen.
A 2011. december 31-ét követő időponttól, új igény és az ellátási rendszer átalakítását követő új komplex minősítés alapján megállapított rehabilitációs ellátás után meg kell fizetni a 10%-os egyéni nyugdíjjárulékot, amelyet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság von le az ellátásból. A nyugdíjjárulékkal terhelt rehabilitációs ellátás folyósításának időtartama viszont az öregségi nyugdíjra jogosultság szempontjából szolgálati időnek számít, de az ellátás összegét nem kell figyelembe venni a nyugdíj kiszámítása során. Az előbbiektől eltérően sem a 2012.január 1-jén rehabilitációs ellátássá alakított juttatás, sem pedig a rokkantsági ellátás után nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, ezért folyósításuk időtartama sem számít szolgálati időnek. Az viszont nem változott, hogy a rehabilitációs járadék után meg kell fizetni a nyugdíjjárulékot, így a folyósításának időtartama továbbra is szolgálati időnek számít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!