Nyugdíj - Válaszok fegyveres szervezetek tagjainak

Székesfehérvár - A fegyveres szervezetek volt tagjai közül is sokan kérdeztek. Bartucz Sándor válaszát közöljük.

Tribolt Lajos

A fegyveres szervek volt hivatásos állományú tagjai közül többen is kifogásolták, hogy szolgálati járandóságukat csökkentették a SZJA mértékének megfelelő összeggel. Kifogásukat arra alapozták, hogy szolgálati viszonyuk megszüntetésére egészségi állapotuk miatt került sor. Hogyan mentesülhetnek az SZJA levonás alól? 
-  A vonatkozó törvényi rendelkezés szerint nem csökkenthető a szolgálati nyugdíj  többek között   akkor, ha a szolgálati viszony megszüntetésére egészségi, pszichikai, fizikai alkalmatlanság miatt került sor és az alkalmatlanság megállapítását megalapozó baleset, betegség szolgálati kötelmekkel összefüggő jellegét a jogviszony megszűnésekor minősítő határozattal megállapították.  A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a mentesülés jogszerűségét csak akkor tudja megállapítani, ha az azt bizonyító minősítő határozatot az érintettek megküldik.  A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak ugyanis nincs tudomása az említett mentesülési okokról, erre vonatkozó dokumentáció nem áll rendelkezésére.   Amennyiben tehát, a szolgálati járandóságban részesülő az említett okok miatt nem tartja jogosnak a levonást (csökkentést), kérheti a járandóság teljes összegű folyósítását és az említett minősítő határozat másolati példányának  megküldésével bizonyíthatja mentesülésének jogalapját. Ha a minősítő határozat nem tartalmazza a betegség, baleset szolgálati kötelmekkel összefüggő jellegét, úgy ennek bizonyítása érdekében az 572009. (X.30.) Korm. rendelet   2012. január 1-jétől hatályos   38A.-a szerint kell az igényét (kérelmét) benyújtania a nyugállományba helyezése előtti utolsó szolgálati helye vezetőjének. Csak a döntést követően, a határozat módosításának megküldése esetén tud intézkedni a folyósító szerv a járandóság teljes összegben történő folyósítása iránt. A kérelmet és a minősítő határozat másolatát  a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak kell eljuttatni. Abban az esetben, ha a kérelmező betegségének szolgálati kötelmekkel összefüggő jellegét jogerős bírósági ítélet mondja ki, az ítélet természetesen pótolja a minősítő határozatot.

Korábbi cikkeink a nyugdíjszabályokról itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!