Oscar előtt: Hugo és A némafilmes

FMH - Február 26-án adják át Los Angelesben az idei Oscar-díjakat. Martin Scorsese szívmelengető 3D-s filmje, A leleményes Hugo kapta a filmakadémia tagjaitól a legtöbb, tizenegy jelölést.

Szabó Zoltán

 Szorosan ott liheg azonban a nyakában  egy különleges francia alkotás, a The Artist  A némafilmes, méghozzá tíz jelöléssel.  S amíg Martin Scorsese  esetében  egyáltalán nem meglepő, hogy ismét ott van a kiválasztottak  között,  Michel  Hazanavicius  és munkája  nagy meglepetésként valósággal berobbant a legjobbak közé. Sokan egyébként egyáltalán nem lennének meglepve, ha A némafilmes  lenne a nagy győztes az idén. Ezúttal 9  produkció verseng a legjobb film Oscarjáért. Az említettek mellett  A segítség, Az élet fája, az Éjfélkor Párizsban, a Hadak útján,  a Pénzcsináló, a Rém hangosan és irtó közel és az Utódok.  Érdekes, hogy  a nagy tekintélyű,  hírneves alkotó, Steven Spielberg (Hadak útján)  nem került be a legjobb  rendezők ötös mezőnyébe.  Ott  van viszont  Scorsese és Hazanavicius mellett  Alexander Payne (Utódok), Terrence Malick (Az élet fája)  és Woody Allen (Éjfélkor Párizsban).  Úgy vélem, közülük  a ritkán forgató, de igazi művészember, Malick és az eredetien tehetséges  francia  érdemes most a figyelemre és  a díjra.



Legalább  ekkora érdeklődés kíséri a legkiválóbb főszereplők versenyét. A férfiak  mezőnyében Brad Pitt (Pénzcsináló),  nagy barátja George Clooney (Utódok), a kevésbé ismert Demián Bichir (A Better Life - Egy jobb élet), Gary Oldman (Suszter, szabó, baka, kém) és Jean Dujardin (A némafilmes) kaphatja meg a vágyott szobrocskát.  A nőknél Glenn Close (Albert Nobbs),  Meryl Streep (A Vaslady), Michelle Williams (Egy hét Marilynnel), Rooney Mara (A tetovált lány) és Viola  Davis (A segítség) nyerhet.  A mellékszereplők   Oscarja is nagy elismerés.  A férfiak közül Christopher Plummer (Kezdők), Jonah Hill (Pénzcsináló), Kenneth Branagh (Egy hét Marilynnel), Max Von Sydow (Rém hangosan és irtó közel), Nick  Nolte (Warrior - A végső menet), míg a hölgyek ötöséből Bérénice Bejo (A némafilmes), Janet McTeer (Albert Nobbs), Jessica Chastain (A segítség), Melissa McCarthy (Koszorúslányok) és Octavia Spencer (A segítség)  kaphatja meg a kis szobrot.
Díjazzák  a legjobban sikerült egészestés animációs  filmeket is.  Az A  Cat in Paris,  a Chico & Rita, a Csizmás, a kandúr, a Kung Fu Panda 2  vagy a Rango nyerhet.  Természetesen a filmek fényképezését is értékelik. A legkiválóbb operatőrök: Robert Richardson (A leleményes Hugo),  Jeff Cronenweth (A tetovált lány), Emmanuel Lubezki (Az élet fája), Janusz Kaminski (Hadak útján), Guillaume Schifman (A némafilmes).
Az Oscar-díjátadó gálát február  26-án  rendezik Los Angelesben, a szokásos felhajtással. Az est műsorvezetője az ismert  komikus és színész, Billy Cristal  lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!