"Élményfürdőzés" népdalokban, a megyei döntőn

Aba - Húsz településről háromszázhetven fellépő, nyolcvanhárom produkcióval! A számok magukért beszélnek. A Fejér megyei népdaléneklési verseny döntőjét nagy sikerrel rendezték meg a napokban a településen.

V. Varga József

Szép, méltó helyszínen, a művészeti iskola új épületében mutatkoztak be a szólisták, az együttesek és a hangszerkísérettel éneklő csoportok. Az abai gimnazisták néptáncműsora nyitotta a rendezvényt, majd Kossa Lajos polgármester és Tömör Zsuzsa iskolaigazgató köszöntötte a résztvevőket. 

 A megyei népdaléneklési verseny döntőjét a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza és a Sárvíz Alapfokú Művészeti Intézmény közösen rendezte. A szervezőknek nem volt egyszerű dolguk a fellépési sorrend összeállításánál, hiszen az előválogatókról 83 produkció jutott a döntőbe. A szünetek, a várakozás percei kézműves bemutatókkal és foglalkozásokkal teltek.

 Major Lászlóné, a megyei központ művelődésszervezője számokat írt egy papírra: 20-370-83. Kódolt üzenet? Igen: húsz településről háromszázhetven fellépő, nyolcvanhárom produkcióval!

 A szakmai zsűri - Vakler Anna, Maczkó Mária, Németh István és Varró János  - kitett magáért, hiszen 9-től 17 óráig, rövid szünetekkel végig a "fedélzeten" tartózkodott. Nem voltak nehéz helyzetben - kezdte összefoglalóját Vakler Anna -, hiszen jó és még jobb produkciókról kellett véleményt formálniuk. S ahogy Németh István mondta: az egész napot egy "élményfürdőzéshez" tudná hasonlítani, a sok tiszta hangot és nagy gonddal összeállított dalcsokrot hallgatva. A zsűri elismerő szavakkal szólt a felkészítő pedagógusok munkájáról, a szülők és családtagok támogató szerepéről és az énekesek szorgalmáról.

 A verseny színvonalát mi sem jelzi jobban, minthogy emléklapot és bronz oklevelet senki sem kapott, viszont annál több ezüst (19), arany (27) és kiemelt arany (37) minősítést. Az országos versenyre továbbjutó énekesek személyére a napokban derül fény.

 A kiemelt arany minősítésekről Majorné Kati tájékoztatta lapunkat. A legjobbak a következők:

 Baracs: Kiss Péter (Széchenyi Zs.). Bicske: Fridrich Vica (Prelúdium). Dunaújváros: Vadvirágok, Fülemülék, Legények, Pacsirták (Móricz), Várai Áron, Újvárosi Kanászok (Széchenyi I.). Enying: Tinódi. Etyek: Csilipán és Kenderzsupp, Kisrigó és Pergettyű, Szabó Sára, Gyöngyvér. Gyúró: Sárossy Gyula. Lovasberény: Pitypang, Szepetneki Szonja, Németh Bence Krisztián. Mór: Schwarcz Vivien, Leskovics Márk, Tényi Tekla (Pászti), Tátika (Radnóti). Sárszentmiklós: Tücsökmadár, Csaloglányok. Székesfehérvár: Fekete Péter, Pacsirták (Ciszterci), Tari Dorottya, Bíró Bence, Csonka Boglárka, Kisbalázs Hajnalka, Nagy Boglárka Róza, Szremkó Emese, Papp Cecília, Varga Evelin, Szikszai Regina (Hermann), Stamber Renáta, Kálmán Dalma, Rokolya (Kodály), Komáromi Cecília (Tóparti).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!