Teremőr-hiány: az önkéntesek segítségére számít a múzeum

Székesfehérvár - Teremőr-hiánnyal küszködik a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága, amely télen kénytelen volt olyan tárlatokat is bezárni, amelyek pedig közérdeklődésre tarthattak számot...

Gábor Gina

A gondok a tavaszi időszakban sem szűntek meg, de Demeter Zsófia,  a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatója reménykedik, hogy  áprilistól már jobb lesz a helyzet.
- A válság mindenkit sújt - mondja az igazgató. - November végén lejárt azoknak a teremőröknek a megbízása, akikkel határozott időre kötöttünk szerződést. A pénzhiány miatt nem volt módunk velük újabb időszakra szerződni. Télen persze,  korábban is arra kényszerültünk, hogy csökkentett nyitvatartással üzemeljünk - mondja Demeter Zsófia igazgató. - De ezúttal télen is nyitva tartottunk a Csók képtárban: az   őszi tárlatot meg lehetett nézni.  Most fokozatosan igyekszünk  kiállítóhelyeinket újra láthatóvá tenni. Az Országzászló téri épületünk  négy órás időtartamban tart nyitva: hiszen ott az állandó néprajzi kiállítás, március végén pedig megnyílik  a Marosi Arnold látványtár. Négy órában látogatható a Fő utcai épület is, hiszen  a díszterem ad helyet  az Arcrekonstrukció című, izgalmas  tárlatnak. 
Ám jelenleg nem tudják lehetővé tenni az  állandó régészeti tárlat megtekintését, és a Fekete Sas Patikamúzeumba is csak úgy térhetünk be, ha jelezzük látogatási szándékunkat a Fő utcai épület portáján. A Csók képtárban most nincs kiállítás, de április 6-tól megnyílik Július Gyula tárlata. Annak bemutatásáról is gondoskodni szeretnének. Elvégre a  múzeumok alapfeladata  a tárgyak gyűjtése,  rendszerezése, feldolgozása mellett  az értékek bemutatása is...


- Főállású teremőröket a jelenlegi költségvetési keretek között csak akkor tudnánk alkalmazni, ha elküldenénk a gyűjtő- és kutatómunkával foglalkozó múzeológusokat. De hát ez  is képtelenség...  Melyik ujjamba harapjak? - kérdezi  Demeter Zsófia. - Ráadásul még azt sem állíthatjuk, hogy a múzeum  egy másik területen ne lépett volna  előre. Közben ugyanis a régészeti szakszemélyzet létszámát  sikerült gyarapítanunk. Erre szükség volt, mert  a megyei múzeumok visszakapták azt a  jogosítványukat, hogy a nagy megyei beruházások területén a munkatársaik   végezzék el a leletmentő ásatásokat, majd az anyag  feldolgozását is: ehhez az óriási munkához  most már 22 plusz emberünk van.
Ami a teremőr-hiány orvoslását illeti,  az  igazgató szerint van remény:   
- Az elmúlt időszakban volt egy kedvező tapasztalatunk. Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület tagjai jelentkeztek nálunk,  és felajánlották segítségüket, mert látták, hogy bezárt néhány kiállítóhely.  Pontosan beosztottuk, mikor,  melyik nyugdíjas lát el egy héten 2-4  órában kisegítő teremőri feladatokat. Egy hónapra szerződtünk velük, de ez letelt... Szeretnénk, ha más nyugdíjas egyesületek, civil szervezetek is jelentkeznének efféle  önkéntes munkára.
Még akkor is hasznos a segítségük, ha az  önkéntesek  nem foglalkoznak pénzzel, így pusztán önkéntesekkel nem lehet  orvosolni a gondokat: kell melléjük főállású teremőr is. Ezért  Demeter Zsófia abban is bízik, hogy újra kiírnak olyan pályázatokat, amelyek révén  megint közhasznú munkásokat tudnak alkalmazni:
- Az elmúlt években volt erre lehetőségünk, és mondhatom, több olyan közhasznú munkásként alkalmazott teremőrünk is volt,  aki remekül ellátta a feladatát. Szívesen dolgoznánk velük újra, de késik az ezzel kapcsolatos pályázat. Ezért legalább az átmeneti időszakban jó volna az önkéntesek segítsége.  Hiszen most három nyolc órában dolgozó,  főállású teremőrünk van. Mindent elkövetünk, hogy a kiállítóhelyeink látogathatóvá váljanak áprilisra, a turisztikai szezonra. Arra a Romkertet is meg kell nyitni, hiszen a Nemzeti Emlékhely fontos turisztikai célpont Fehérváron...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!