Dohányzás: a jogszabály engedélyez kivételt a vendéglátóhelyeken

Székesfehérvár - Már az első napon büntettek a dohányzási szabályok megsértése miatt Fejér megyében. Megkérdeztük azt is, milyen szabályok vonatkoznak a most éledő teraszokra.

Tribolt Lajos


Az átmeneti türelmi időszakban a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve és a kistérségi intézetek munkatársai Fejér megyében összesen 877 ellenőrzést végeztek, elsősorban figyelemfelhívó szándékkal.   Az ellenőrzések tapasztalatai szerint az érintettek a módosításokat általában pozitívan fogadták, önkéntes jogkövető magatartást tanúsítottak, együttműködőek voltak, mindössze az ellenőrzések 1-2 százalékában kellett a felügyelőknek írásban intézkedni.  
A moratórium leteltekor, vasárnap, április 1-jén az országos akcióellenőrzés részeként Fejér megyében is vizsgálódtak a szakemberek, összesen 46 ellenőrzést végeztek, Ellenőrzések történtek például szórakoztató, vendéglátóhelyeken, szállodákban, orvosi ügyeletekben, kórházi osztályokon, közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközök megálló- és várakozóhelyein.

A türelmi időszakban végzett figyelemfelhívó ellenőrzéseknek, is köszönhetően mindössze 3 esetben kellett intézkedni.  Egy szórakoztató vendéglátóhelyen az üzletvezetőt 100 ezer forintra bírságolták, mivel nem történt meg a dohányzást tiltó táblák kihelyezése, egy autóbusz pályaudvaron a tilosban dohányzó magánszemélyt 20 ezer forint egészségvédelmi bírság megfizetésére kötelezték, valamint egy oktatási intézményben rendelkező határozatot hoztak a dohányzásra vonatkozó belső szabályzat átdolgozására.
Müller Cecília megyei tiszti főorvos  felhívja a figyelmet, hogy a nemdohányzók védelmében végzett ellenőrzések folytatódnak, jogszabálysértés esetén  következetesen szankcionálnak.  

Olvasói kérdésre utánajártunk, hogy az étkezést is biztosító éttermek teraszán lehet-e dohányozni. Nos, Gömöri Gábor osztályvezető főorvos szerint a törvény nem tesz különbséget az éttermek és presszók teraszai között. A szabály az, hogy amennyiben a terasznak van olyan része, amely öt méternél messzebb van a bejárattól, akkor ott kell kijelölni a dohányzó helyet. Ha nincs ilyen hely, akkor a jogszabály közelebb is megengedi.  Vagyis a füstnélküli étkezés bent a legbiztosabb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!