Digitália

2024.02.23. 09:23

Sok kudarc után Odüsszeusz leszállt a Holdra

Az Intuitive Machines űrszondája az első amerikai holdraszállás az Apollo az 1969-es sikere óta.

MW

Forrás: Shutterstock

Az Intuitive Machines (IM) magán űrvállalat Odysseus űrszondája csütörtökön sikeresen landolt a Holdon.

Az IM-1 küldetés nyolc napos űrutazás után ért a Hold déli sarka fölé. Eredetileg 16:24-kor tervezték a leszállóegység indulását, de a repülésirányítók úgy döntöttek, új pályát keresnek, mert problémák támadtak egy fedélzeti lézerműszerrel. Ezt a lézert arra tervezték, hogy felmérje a Hold domborzatát a biztonságos leszállási hely azonosítása érdekében. A NASA inkább egy másik fedélzeti műszerről használt egy érzékelőt, hogy segítse a leszállóegységet.

Akadt néhány feszült perc, míg az Intuitive Machines bejelentette, hogy leszállója biztonságosan holdat ért. „A felszínen vagyunk” – mondta az Intuitive Machines vezérigazgatója, Steve Altemus az élő webközvetítésen. – „Isten hozott a Holdon.”

A landolás után csaknem 15 perccel jelentette be a repülésirányítás, hogy fogja az Odysseus gyenge jeleit. A 4,3 méter magas, hatlábú, karbonszálból és titánból épített Odysseus építését az amerikai űrhivatal 118 millió dollárral támogatta.

Az Intuitive Machines leszállóegységével a Columbia Sportswear is elküldte a Holdra legújabb sportruházati anyagát, a szobrász Jeff Koons 125 mini holdfiguráját, az Embry-Riddle Aeronautical University pedig a leszállóegységről készülő képek rögzítésére szolgáló kamerákat.

Az Odysseus leszállását a déli pólus közelében, sziklák és kráterek szabdalta felszínen, egy viszonylag sík helyszínre tervezték, a Malapert kráternél. A helyszín azért izgalmas, mert a kráterekben jég – vagyis fagyott víz is lehet.

Az Odysseus február 15-én indult a SpaceX Falcon 9 rakéta fedélzetén. A küldetés a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) kezdeményezésének része, melynek az a célja, hogy a leszállóegységek folyamatosan induljanak a Holdra kormányzati és kereskedelmi rakományokkal. A NASA finanszírozza ezeket a kereskedelmi utakat, hogy lehetővé tegye a rendszeres rakományszállítást a Holdra, és

fenntartható jelenlétet hozzanak létre a Hold kietlen felszínén.

A NASA hat műszert csomagolt az Odüsszeuszra, hogy tanulmányozzák, hogyan működnek a leszállóegységek, miként hat az űridőjárás a felszínre.

Az Odüsszeuszt úgy tervezték, hogy körülbelül egy hétig működjön, amíg a Nap le nem nyugszik a Hold déli sarkvidékén.

A csütörtöki sikeres landolással az Intuitive Machines az első olyan magáncég, amely mások által elkövetett sorozatos kudarcok után végrehajtotta a bravúrt. Januárban az Astrobotic kudarcot vallott a Hold elérésében. 2023 áprilisában a japán ispace Hakuto-R M1 lezuhant a Hold felszínére, és az izraeli SpaceIL Beresheet leszállója is hasonló sorsra jutott 2019 áprilisában.

Úgy tűnik, a houstoni székhelyű cég megtörte az amerikai Hold-átkot, és talán új korszakot nyitott az űrgazdaságban.
Frissítés (2024. február 24.)

Sajnos egy napon belül kiderült, hogy a Hold-átok nem tört meg: az Odysseus leszálláskor felborulhatott, s jelenleg valószínűleg az oldalán fekszik, egy sziklának dőlve.

Tulajdonosa, a texasi Intuitive Machines cég vezetője szerint a leszállóegység rádióantennái továbbra is a Föld felé mutatnak, a napelemek pedig gyűjtik az energiát az akkumulátorrendszer feltöltéséhez.

Szerencsére az összes tudományos műszer az oldalán található, így ebben az állapotban is végezhetnek némi munkát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!