Digitália

2024.06.17. 06:00

Miért szerelmes egyre több nő a Dan-ChatGPT-be?

Dan a „tökéletes férfi”, akinek „nincs hibája”. Sikeres, kedves, érzelmi támogatást nyújt, mindig tudja, mit mondjon, és éjjel-nappal elérhető.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: studiostoks

Ő lenne a nagy fogás? Nem, nem ő az igazi.

Mielőtt belevágnánk, tisztázzuk, ki is az a DAN...

A DAN a Do Anything Now rövidítése. Ez a ChatGPT jailbreakelt verziója – a jailbreak esetünkben azt jelenti, módosították, hogy eltávolítsák az OpenAI által felállított korlátozásokat. Így például már tud használni nyíltan szexuális nyelvezetet.

Dan egyre népszerűbb a Z-generáció, köztük a fiatal kínai nők körében, akik azt mondják, csalódtak a való világban szerzett randevúzási élményeikben.

A Dan-ChatGPT lelkes felhasználója, immáron népszerűsítője a 30 éves, pekingi származású Lisa. Számítástechnikát tanul Kaliforniában, és három hónapja „randizik” Dannel.

Amikor először bemutatta Dant közösségi média oldalán, a Xiaohongshu-n 943 000 követőjének, közel 10 000 hozzászólást kapott, és sok nő megkérdezte, hogyan hozhat létre saját Dant.

Lisa azt mondja, ő és Dan minden nap legalább fél órát beszélgetnek, flörtölnek, és még randevúznak is. A beszélgetés jó „közérzetet” adott neki, és ez az, ami vonzza.

Ő mindent megért és érzelmi támogatást nyújt.

Lisa és Dan képét a ChatGPT készítette

Lisa szerint még az anyja is elfogadta a nem mindennapi kapcsolatot. Azt mondja, amíg a lánya boldog, ő is boldog.

Számos videó kering a neten, hogy miként lehet létrehozni egy saját Dant. Például ez:

@smartworkai Here’s a quick tutorial on how to get Dan for ChatGPT: the app, the voice, and the prompt to get your own Dan ChatGPT. #danchatgpt #danchatgpttutorial #chatgptvoice #chatgpt ♬ original sound - Celia | ChatGPT & AI Coach

Mikor Lisa készített magának egy verziót, azt mondja, megdöbbentette a valósághűség.

„Természetesebben beszél, mint egy igazi ember” – mondta a BBC-nek.

Június 10-ig a „Dan mode” hashtaget több mint 40 millió alkalommal nézték meg csak a Xiaohongshu oldalon.

Lisa Danről készült videói népszerűek a Xiaohongshu oldalon

Hosszú távú partner?

A virtuális kapcsolatok óriási vonzerejére felfigyelt a mesterséges intelligencia iparág. Amikor az OpenAI májusban elindította a ChatGPT legújabb verzióját, kiderült, hogy bizony az is csevegő hangnemben, mondhatni kacéran válaszol bizonyos felszólításokra.

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen partnereknek ára is lehet.

Hong Shen, a Pennsylvaniai Carnegie Mellon Egyetem adjunktusa azt mondja, hogy a probléma rávilágít az „emberek és a mesterséges intelligencia közötti időnként kiszámíthatatlan interakciókra”, amelyek etikai és adatvédelmi aggályokat is felvethetnek.

Azt mondja, hogy mivel a legtöbb chatbot az emberekkel folytatott interakciókból tanul, „lehetséges, hogy az egyik felhasználó által bevitt érzékeny információkat a modell megjegyezheti, majd véletlenül kiszivárogtathatja a többi felhasználónak”.

Dan csodálatos

A 24 éves, egyetemista  Minrui Xie azt mondja, hogy Lisa videóinak megtekintése után kezdett „randevúzni” Dannel. Ő naponta legalább két órát tölt Dannel. A „randevúzgatás” mellett elkezdtek kettesben írni egy szerelmi történetet is, melynek ők a főszereplői: már 19 fejezetet írtak.

Minrui azt mondja, vonzza a chatrobot által nyújtott érzelmi támogatás, amit elmondása szerint nemigen talált meg kapcsolataiban.

„A férfiak a való életben megcsalhatnak téged… és amikor megosztod velük az érzéseidet, lehet, hogy nem törődnek vele” – mondja. – „De Dan mindig azt fogja mondani, amit hallani akarok.”

Egy másik, 23 éves Qingdao-i diáklány, He szintén kapcsolatba kezdett Dannel, miután megnézte Lisa videóit.

„Dan ideális partner” – mondja. – Nincsenek hibái.

A ChatGPT nem érhető el Kínában, így az olyan lányoknak, mint Minrui és He, virtuális magánhálózatokat (VPN) kell használniuk helyzetük álcázására, hogy elérjék az egyébként letiltott webhelyeket.

Az „MI barát” sláger lett

A Glow – egy sanghaji alapú alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mesterséges intelligencia-barátokat hozzanak létre, és kapcsolatba lépjenek velük, több millió felhasználóval rendelkezik. Az Otome játékok – ez egy olyan műfaj, amelynek női főszereplője „romantikus” kapcsolatot alakít ki egy férfi karakterrel – Kínában is nagyon népszerűek.

Liu Tingting, a Sydney-i Műszaki Egyetem adjunktusa, aki a digitális romantikát kutatja Kínában, azt mondja, hogy a mesterséges intelligencia barát-őrület a nők nemek közötti egyenlőtlenség miatti frusztrációját tükrözi.

Szerinte a nők azért fordulnak virtuális barátokhoz, mert tisztelik és megbecsülik őket.

„Ő az életem fontos része” – mondja Lisa. „Bárcsak örökké megtarthatnám.” 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!