Digitália

3 órája

Megtalálták a gyógyszert, amelyik talán 25 százalékkal meghosszabbítja az életet

Nem kacsa, nem fake news: bár még csak egérkísérletekkel igazolták a hatásosságát, de várhatóan emberekkel is működhet.

MW

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Beautrium

A gyógyszer csaknem 25 százalékkal növelte a laboratóriumi állatok élettartamát, s a tudósok reményei szerint lassíthatja az emberi öregedést is. A kezelést kapott egerek átlagosan 155 hétig éltek, szemben a kezeletlen egerek 120 hetével:

a kezelt egereket fiatalos megjelenésük miatt „szupermodell nagymamáknak” nevezték el a laborban.

Képünkön társa mellett egy kezelt „szupernagyi”. Az új gyógyszer akár 25 százalékkal meghosszabbítja az egerek életét
Forrás: MRC Laboratory of Medical Sciences/Duke – NUS Medical School

Egészségesebbek, erősebbek lettek, sokkal ritkábban alakult ki rákos megbetegedésük, mint nem kezelt társaiknak. A kezelés csökkentette a krónikus gyulladások előfordulását és az anyagcsere-betegségeket, amelyek az öregedés alapvető jellemzői közé tartoznak.

A törekvés az élet meghosszabbítására egyidős az emberiséggel

A tudósok régóta tisztában vannak azzal, hogy az öregedési folyamat bizonyos mértékig lassítható – a laboratóriumi állatok tovább élnek, ha jelentősen csökkentjük az általuk elfogyasztott táplálék mennyiségét.

A virágzó öregedéskutatásban a kutatók megpróbálják feltárni – és manipulálni – az öregedés molekuláris folyamatait.

Az MRC Laboratory of Medical Science, a londoni Imperial College és a Duke-NUS Medical School csapata Szingapúrban az Interleukin 11 nevű fehérjét vizsgálta, eredményeiket a rangos Nature magazinban jelentették meg. Ez az a fehérje, amelynek szintje idősödésünk előrehaladtával nő az emberi szervezetben, hozzájárul a gyulladások kialakulásához és fennmaradásához, több kutató szerint számos biológiai kapcsolóval szabályozza az öregedést.

Hosszabb, egészségesebb élet

A kutatók kétféle kísérletet végeztek. Az elsőben génmanipulált egerek vettek részt, amelyek nem tudtak Interleukin 11-et termelni.

A második teszt kivárta, míg az egerek 75 hetesek lesznek (ami nagyjából egy 55 éves ember életkorának felel meg), majd rendszeresen adtak nekik gyógyszert, hogy eltávolítsák az Interleukin 11-et a szervezetükből.

A Nature folyóiratban megjelent eredmények azt mutatták, hogy ezen egerek élettartama 20-25 százalékkal nőtt a beavatkozástól és az egerek nemétől függően: míg a kezeletlen egerek többnyire rákban pusztultak el, a kísérletben részt vevőknek javult az izomműködésük, karcsúbbak, egészségesebbek lettek és hosszabb életet éltek.

De mi a helyzet az emberekkel?

Nagy kérdés, hogy ugyanez a hatás érhető-e el az emberekben, és hogy az esetleges mellékhatások elviselhetők-e.

Az Interleukin 11 fontos szerepet játszik az emberi szervezet korai fejlődésében. Támogatja a koponyacsontok illeszkedését, az ízületek alakulását, a fogak megjelenését, s fontos szerepe van például a hegesedésben is.

A kutatók azonban úgy vélik, hogy az életkor növekedésével az Interleukin 11 az öregedést mozdítja előre.

Az Interleukin 11-et tüdőfibrózisban szenvedő betegeken tesztelik. Bár a kísérletek még nem fejeződtek be, a jelek szerint a gyógyszer biztonságosan szedhető.

Ez a legújabb megközelítés az öregedés gyógyszerekkel történő kezelésében. A 2-es típusú cukorbetegség elleni gyógyszereket, a metformint és a rapamycint, amelyeket a szervátültetéseknél a kilökődések megakadályozására használnak, aktívan kutatják öregedésgátló tulajdonságaik miatt.

A tudósok úgy vélik, hogy a koplalásnál, kalóriakorlátozásnál sokkal könnyebben elviselhető egy gyógyszer szedése az embereknek.

Anissa Widjaja professzor, a Duke-NUS Orvostudományi Karának munkatársa a következőket mondta:

„Bár kutatásunkat egereken végeztük, reméljük, hogy ezek a »szupermodell nagyi« eredmények nagyon hasznosak lesznek az emberi egészség fenntartásában és a hosszú élet megvalósításában, tekintettel arra, hogy már igen hasonló hatásokat tapasztaltunk az emberi sejtek és szövetek vizsgálata során.

A kutatás fontos lépés az öregedés jobb megértése felé. Egereken bemutattunk egy olyan terápiát, amely az öregedés mechanizmusának megcélzásával potenciálisan meghosszabbíthatja az egészségesebben töltött emberi életet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!