Digitália

2 órája

Kihirdették a pénzdíjas „Miss Mesterséges Intelligencia” szépségverseny győzteseit

Egy ismert modell, például Kim Kardashian egymillió eurót keres egy Instagram-fotóval... Ez kisebb reklámügynökségek számára abszurd, kifizethetetlen összeg. Bezzeg az MI által generált nők és férfiak ingyen pózolnak, nincs hatalmas – sőt, semmilyen – egójuk.

MW

Viva Lalina, mesterséges intelligenciával alkotott nő

Forrás: Miss AI

Az első helyezést nyert virtuális modell alkotója a The World ‍AI Creator Awardson 5000 dolláros jutalmat kapott.

A képgeneráló és a szöveggeneráló mesterséges intelligencia fejlődésével lehetőség nyílik olyan virtuális modellek létrehozására, amelyek sikeresek a közösségi médiában és más hirdetési felületeken. Talán észre sem vesszük, de egyre gyakrabban tűnnek fel termékreklámokban. Például egy tavaly novemberben hatalmas feltűnést keltett Aitana nevű modell – mi is írtunk róla –, hírességektől kap randevú-ajánlatokat, 322 ezer követője van – közben meg nem is létezik.

A virtuális modellek számára szervezett „Miss AI” szépségversenyt a „The World ‍AI Creator Awards” keretében rendezték. Szervezői úgy hirdették, mint „az első mesterséges intelligenciával generált, virtuális modelleket bemutató szépségversenyt”.

Elbírálásuk szempontja „szépségükön kívül” „a kérdésekre adott válaszaik tartalma”, „a virtuális modell elkészítéséhez használt technológia minősége” és „közösségi befolyásuk, például Instagram-követőik száma” volt. Az alábbi négytagú zsűri szemlézte a versenyzőket.

Szavazataik alapján első Kenza Layli, aki főként Marokkóban, második Lalina, Franciaországban, harmadik pedig „Olivia C” lett, aki leginkább Portugáliában „dolgozik”.

Forrás: Miss AI

Íme, így néz ki az első helyezett Kenza Layli az Instagramon. A cikk készítésekor 207 000 követője van.

Kenza Layli

Az alábbi, második helyezett Lalina 122 000 Instagram-követővel rendelkezik.

Viva Lalina

A harmadik helyezett Olivia C 13 000 követőt tudhat magáénak.

A Miss AI verseny sokakat aggaszt, mivel az emberi szépség további káros szabványosításához vezethet. Például Kelly McNerney, aki a Cambridge-i Egyetemen tanulmányozza a mesterséges intelligencia fejlődését, azt mondja, „a virtuális modellek létrehozására használt AI felerősíti a világban amúgy is létező irreális mintákat”.

Margaret Mitchell, mesterséges intelligencia etikával foglalkozó kutató szerint „borzasztó belegondolni, hogy az MI által generált virtuális modellek milyen károkat okozhatnak a gyermekek énképében”. „Ha a fizikailag követhetetlen szépségszabványok széles körben elterjednek, a gyerekek, fiatalok fájdalmasan érzékelni fogják a különbséget saját testük és a tökéletesre csiszolt szabványok kinézete között. Nyilván elkezdenek beavatkozások után kutatni, megkérdőjelezhető megbízhatóságú bőrápoló termékeket fognak használni, és koplalnak, hogy megfeleljenek egy sohasem létezett szépségideál követelményeinek”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!