Digitália

17 órája

Gyerekek halnak meg ostoba kihívások miatt – tovább perlik a TikTokot

A Blackout Challenge, vagyis az „ájulási kihívás” nevű fulladásos játékra való internetes kihívás, amely oxigénhiányos állapotot idéz elő az agyban. Már legalább húsz gyermek halálával hozták összefüggésbe.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Suzanne Tucker

Újra fellángoltak a viták a „Blackout Challenge” teljesítése közben három éve megfulladt tízéves pennsylvaniai kislány, Nylah Anderson halála miatt, mert a fellebbviteli bíróság most keddi döntése után folytatódhat a család TikTok ellen indított pere.

Nylah Andersont 2021 decemberében az édesanyja a hálószobában találta egy szíjon lógva. A lányt  napokig kezelték intenzív osztályon, míg végül meghalt.

A szörnyű haláleset miatt a kislány anyja, Tawainna Anderson beperelte a TikTokot, azt állítva, hogy „a TikTok célja a felhasználók figyelmének maximalizálása, és arra ösztönzi a gyerekeket, hogy a kihívásokat próbálják ki és osszák meg társaikkal”.

A keresetet egy szövetségi bíró elutasította, mondván, hogy „a szolgáltatók, mint például a TikTok, nem vállalnak felelősséget a harmadik felek által küldött tartalomért”. Anderson fellebbezése után a másodfokú szövetségi fellebbviteli bíróság viszont most kedden hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és úgy vélekedett, hogy a TikTok is felelős a felületén megjelenő tartalmakért.

Anderson asszony perlevelének fogalmazása szerint „az alkalmazást és az algoritmust szándékosan úgy alakították ki, hogy maximalizálják a felhasználók elkötelezettségét és függőségét, és erőteljesen ösztönözzék a gyerekeket, hogy ismétlődő és dopaminvezérelt visszacsatolási körben vegyenek részt a vírusosan terjedő kihívások és egyéb videók megtekintésében, megosztásában és megkísérlésében.”

A TikTok gyerekeket programoz a vállalati profit és a függőség maximalizálása érdekében

– áll a panaszában.

Csak az ájulási kihívás miatt több mint tizenöt, 12 év alatti gyermek halt meg másfél év alatt. Alább egy 9 éves milwaukee-i kisfiúról szóló videó:

Sok felhasználó tesz közzé különféle meggondolatlan videót a TikTokon, amelyek gyorsan nagyon népszerűek lesznek a fiatalok között. Időnként elterjednek az olyan rendkívül veszélyes játékok, mint a „koponyatörés kihívás”.

A kihívások egy része csupán furcsa, de nem okoz nagy kárt, mint például a „pisinadrág kihívás”, ami a nadrágba vizelésre buzdít; vagy amelyik nyers tojást adat egy macskának, hogy lássák, mi történik vele. De rendre előkerülnek veszélyes ötletek, mint az „egy halom tejes láda megmászása”, a Benadryl allergiagyógyszer szándékos túlszedése; iskolai holmik megsemmisítése, valamint az említett „koponyatörés kihívás” és az „ájulási kihívás” – amiben a mostani per áldozata halt meg tízévesen. Utóbbival a Bloomberg felmérése szerint 18 hónap alatt legalább tizenöt 13 év alatti gyermek próbálkozott.

A TikTok moderátorai fellépnek a veszélyes kihívásokkal szemben, de a közösségi média felhasználói ügyesen kerülik az olyan közvetlenül ráutaló kifejezéseket, mint a „blackout challenge” és a „fulladásos játék”. Olyan szavakkal kódolják, mint az „űrmajom”, vagy szándékos helyesírási hibákkal kerülik ki a szoftveresen támogatott észlelést.

Ugyan a program tiltja 13 éven aluliak regisztrációját, de a valóságban sok gyerek úgy használja a TikTok-ot, hogy hazudik a koráról. Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés kimutatta, hogy

a 8-11 éves gyerekek körülbelül fele naponta nézi a TikTokot.

2021 januárjában a 10 éves Antonella Sicomero a fürdőköpenye övével akasztotta fel magát az olaszországi Szicíliában, februárban pedig a 10 éves Arriani Arroyo végzett magával azonos módon Milwaukee-ban, Wisconsin államban. Mindketten sokat használták a TikTok-ot, és családjuk azt állítja, hogy ugyanazt a népszerű „játékot” játszották. A legtöbb ilyen esetben a rendőrség nem hozza nyilvánosságra a halálesetek okát.

Az elmúlt években mind több mozgalom indult, hogy legalább a 13 év alatti gyermekeket óvják meg az efféle tartalmaktól. Most, közel három év elteltével folytatódhat a per a tízéves kislány halála miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!