Digitália

7 órája

Japán űrszemetes lefotózta a Föld körüli pályáján lebegő „űrtörmeléket”

Egy űrfelderítő küldetés soha nem látott képeket készített a Földet közelítő hatalmas fémdarabról. Elképesztően sok szemét van az űrben, bőven lesz dolga az Astroscale űrtakarító vállalatnak.

MW

Forrás: Astroscale/JAXA

Űrszemétnek neveznek a rakéták és műholdak több tízméteres, irányítatlanul Föld körül keringő részeitől kezdve, a valamilyen tevékenység közben leejtett, űrben keringő néhány centiméteres szerszámokig mindent. Ha az űrszemét kis sebességgel repül, akkor a Föld gravitációja magával rántja és bejut a légkörbe, de ha elég gyors ahhoz, hogy a gravitáció ne húzza le, akkor többnyire másodpercenként 3-8 km-es sebességgel mozog valamilyen Föld körüli pályán, s

ha bármivel ütközik, akkor hatalmas károkat okoz.

Továbbá, ha tárgy bejut a légkörbe, a nagyobb darabok elérhetik a talajt, és ott pusztíthatnak – amire már több példa volt.

Az Astroscale tokiói székhelyű űrcég a világ első és egyetlen vállalata, amely űrszemét-eltávolítási szolgáltatásokat fejleszt a Japán Űrügynökségnek (JAXA). A vállalat szervizelni fogja az előre tervezetten leálló műholdakat, eltávolítja a nagy méretű, fenyegető törmelékeket, s esetenként megjavítja a műholdakat, hogy tovább üzemelhessenek.

Most, július 30-án az Astroscale bejelentette, hogy sikeresen lefényképezett egy pályán mozgó, leszerelt rakétát a következő szavakkal: „Űrtörmelék, minden szögből figyelünk!”

A fotón egy robusztus háromtonnás rakéta, mintegy 11 méteres űrszemét látható, pontosan az a fajta problémás törmelék, amelyet jó lenne minél előbb eltávolítani. Egy esetleges ütközés veszélyt jelenthet a műholdakra és a Nemzetközi Űrállomásra is.

Az Astroscale a fényképezéssel információkat gyűjt a rakéta állapotáról és mozgásáról, hogy majd el tudja távolítani az elhasznált rakétafokozatot.

Forrás: Astroscale

A cég ADRAS-J nevű űrszondája óvatosan közelítette meg a fémtörmeléket, mintegy 50 méter távolságra: ijesztő ilyen orbitális közelségben dolgozni.

„Az ADRAS-J nem egy, hanem két körrepülést hajtott végre a rakéta felett, megerősítve, hogy a tervezett befogási pont nem károsodott. Ez a küldetés mérföldkő a fenntartható űrkörnyezet létrehozásában!”

„Bebizonyítottuk a fedélzeti ütközés-elhárító rendszerünk hatékonyságát egy szabadon száguldó objektum biztonságos megközelítésében” – áll az Astroscale közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!