Digitália

3 órája

Kiderült, már a tálibok ellen mesterséges intelligenciát használt Amerika

A csúcstechnika hihetetlen lehetőségeket nyújt, de elbotolhat a legegyszerűbb válaszlépéseken.

MW

Tálib fegyveresek járõröznek Kabulban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szamiullah Popal

Sokan megkérdőjelezik az amerikaiak 20 éves afganisztáni háborújának értelmét a kaotikus kivonulás és az azt követő tálib hatalomátvételt miatt. Nemrég kiderült, hogy már a tálibok elleni harcban is bevetették a mesterséges intelligenciát terrortámadások jóslására és nyomon követésére.

2019-ben döntött úgy az Egyesült Államok, hogy megkezdi csapatai létszámának csökkentését az egész országban. Ennek következtében a megmaradt erők szorult helyzetbe kerültek, s az is kérdésessé vált, hogy képesek-e fenntartani a tálib mozgalmak megfigyelésére hivatott emberi hírszerző hálózatokat.

Év végére az Egyesült Államok és a koalíciós erők ellen elkövetett tálib támadások száma addig nem látott szintre emelkedett, ami arra késztette az Afganisztánban tevékenykedő biztonsági erőket, hogy kidolgozzák a Raven Sentry (Hollóőrség) nevű mesterséges intelligencia programot.

Thomas Spahr amerikai ezredes, az Egyesült Államok Hadseregének Háborús Főiskola Katonai Stratégiai, Tervezési és Műveleti Tanszékének elnöke Taylort idézve mondta: „A háború mindig is a találmányok anyja volt.” Spahr rámutatott a tankok fejlesztésére az első világháborúban, az atomfegyverre a második világháborúban és ma a mesterséges intelligencia használatára a hírszerzésben.

Az Egyesült Államok leghosszabb háborúja hanyatlani kezdett, s a Raven Sentry úgy helyettesítette az emberi elemzőket, hogy hatalmas mennyiségű adatot gyűjtött-válogatott össze, amelyek „időjárási mintákból, naptári eseményekből, mecsetek, medreszék, valamint a történelmi helyek körüli körüli megnövekedett aktivitást vették alapul számításaikban”.

Létrehoztak egy  nerd lockernek (kockaszekrény) nevezett hírszerző csoportot, hogy olyan rendszert dolgozzon ki, amelyik „megbízhatóan előre jelezheti” a tálib terrortámadásokat.

„2019-re a digitális ökoszisztéma infrastruktúrája kifejlődött, s az érzékelők és a prototípus AI-eszközök képesek voltak észlelni és gyorsan kimutatni a felkelők várható támadásait” – számolt be először a The Economistnak Spahr, aki részt vett a programban.

Bár a mesterséges intelligencia program használata Afganisztánban természetesen megszakadt az amerikaiak 2021. augusztus 30-i kivonulásával, a technikát sikerült magas szinten kifejleszteniük.

Spahr elmondta, a Raven Sentryt fejlesztő csapat már akkor is „tudatában volt a magas rangú katonai és politikai vezetők aggodalmainak, hogy kockázatokkal járhat, ha túlzottan támaszkodnak MI-algoritmusokra harci helyzetekben”. Ezzel együtt 2020. októberre, kevesebb mint egy évvel a kivonulás megkezdése előttre

a Raven Sentry elérte a 70 százalékos pontossági küszöböt annak előrejelzésében, hogy mikor és hol várható támadás.

Ez a technológia pedig kritikusan fontosnak bizonyul a mai nagy háborúkban, a Közel-Keleten és Ukrajnában egyaránt.

„A generatív mesterséges intelligencia és a nagy nyelvi modellek fejlődése fokozza a mesterséges intelligencia képességeit, az Ukrajnában és a Közel-Keleten zajló háborúk során egyre fejlettebbek lesznek” – állítja az amerikai hadsereg ezredese.

Spahr azt is elmondta, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek „egyensúlyt kell tartaniuk a számítógép és az emberi intuíció között”, és a nyilvánvaló fejlődés ellenére továbbra is némileg szkeptikusnak maradni a rendkívül gyorsan fejlődő technológiával szemben.

Az MI-program sikerei ellenére arra figyelmeztet, hogy

a háború végső soron emberi dolog, és az ellenfél a legfejlettebb technológiát néha egyszerűen, józan ésszel tudja elhárítani.

„Például ahogy az iraki felkelők rájöttek, hogy az utcákon égő gumiabroncsok lerontják az amerikai repülőgépek optikájának hatékonyságát, vagy a vietnámi gerillák alagutakat ástak, hogy elkerüljék a megfigyelésüket, Amerika ellenfelei megtanulják majd becsapni a mesterséges intelligencia rendszereket is – tette hozzá. – A tálibok végül is felülkerekedtek az Egyesült Államok és a NATO fejlett technológiájával szemben Afganisztánban.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!