Digitália

20 órája

Robotkutya takarítja fel az olasz tengerparton az eldobott csikkeket (videó)

A lábaira szerelt porszívóival takarítja a strandokat: Genovában már kevesebb cigarettacsikk szennyezi a partot.

MW

Forrás: IIT Claudio Semini

A cigarettacsikk a második leggyakoribb szemét a világon: az évente elszívott hatbillió cigarettából becslések szerint több mint 4 billiót csak úgy a földre dobnak, ami hétszáznál többféle mérgező vegyszert juttat a környezetbe. Ezek eljutnak az emberek tüdejébe, rombolják az ökoszisztémát és ocsmány látványt nyújtanak.

A genovai Olasz Technológiai Intézet (IIT) Dynamic Legged Systems részlegének robotikusai új platformot fejlesztettek: négylábú barátunk a lábához erősített porszívókkal tünteti el a cigarettacsikkeket.

Természetesen léteznek sokkal hatékonyabb automaták, de azok kerekeken mozognak, és nem tudnak működni strandon (és Genova sok gyönyörű lépcsősorán).

Az IIT Claudio Semini laboratóriumában készült robotot VERO-nak (Vacuum-cleaner Equipped RObot) hívják. A robotkutya a Unitree AlienGo-ján alapul, hátára szerelt porszívóval. A vákuummal dolgozó tömlőket a lábához rögzítették. Az egyedi 3D-nyomtatott szívókat a talaj közelében vannak, a robot nem akad meg előrehaladás közben. Robotunk fáradhatatlanul keresi és önállóan megtalálja a szemetet a földön.

Miután kezelője kijelöli a tisztítandó területet, VERO önállóan dolgozik. A teljes terület felfedezéséhez szükséges útvonal kiszámítása után a fedélzeti kameráit és neurális hálózatot használja a cigarettacsikkek észlelésére. Ez sokkal bonyolultabb feladat, mint amilyennek elsőre hangzik, mert bár sok cigarettacsikk van a földön, és bár mindegyik nagyjából ugyanúgy néz ki, a rendszernek egyenként pontosan azonosítania kell azokat.

Munka közben VERO az egyik lábának vákuumoldalát teszi a kiszemelt cigarettacsikkhez, miközben azért biztonságos, stabil pózt kell kiszámítania fémtestének. Takarítania kell homokon, lépcsőn, egyenetlen felületeken, ezért a robotnak gondos számításokat kell végeznie, hogy ne essen el a különböző struktúrájú talajokon. Vizsgálódását az állára szerelt Intel RealSense mélységkamera finomítja.

A cigarettacsikkek 90 százalékát képes sikeresen összegyűjteni. Nem túl gyorsan, de roppant kitartóan végzi munkáját.

Nyilván sokkal többről van szó, mint cigarettacsikkek szedéséről: a kutatók számos egyéb lehetséges felhasználási lehetőséget javasolnak, beleértve a gyomok permetezését a szántóföldeken, az építmények repedéseinek vizsgálatát, vagy éppen a szögek és szegecsek elhelyezését az épületeken.

Mivel a robotok négylábúak, potenciálisan négy teljesen különböző eszközzel lehetnek felszerelve. A VERO szoftverét módosítani lehet, hogy alkalmazkodjon új teendőkhöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!