Digitália

3 órája

Soha ne búcsúzz el! – A mesterséges intelligencia feltámasztja a halottakat?

Mikor az MI nem kívánt mellékhatásairól van szó, leginkább a mélyhamisítások vétlen áldozatairól van szó. Mit gondoljunk azonban arról a jól jövedelmező hamisításról, amit maga a család kér?

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Grower C More

A mesterséges intelligencia a maga módján képes életre kelteni a halottakat és ez egészen új dimenziót ad a gyásznak.

Mint ismert, Drake kanadai rapper MI segítségével generált az 1996-ban elhalálozott Tupac Shakur énekhangjával egy sikerdalt. Indiában lassan mindennaposnak tekinthető, hogy politikusaik évekkel haláluk után tömegeket szólítanak meg – a technológia próbálja elmosni az élet és halál közötti határvonalat.

Az ízlés azonban nem szab határokat: idén januárban M. Karunanidhi, az indiai mozi és politika ikonja, élő közönség előtt jelent meg egy óriási kivetítőn, hogy gratuláljon 82 éves barátja és politikustársa, TR Baalu önéletrajzi könyvének bemutatásán. Karunanidhi szokott öltözékében, a védjegyévé vált fekete napszemüvegben, fehér ingben és a vállán egy sárga kendőben jelent meg, holott

Karunanidhi 2018 óta halott.

Íme a technológiával feltámasztott ember beszéde:

A szintén eltávozott Dravida Munnetra Kazhagam indiai pártvezér már háromszor szólalt fel mesterséges intelligencia segítségével nyilvános kampányeseményeken.

Dél-Ázsiában egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia politikai kampányokra és visszaélésekre való felhasználása: Bangladesben a kormánypárti fiókok mélyhamisításokat vetettek be az ellenzéki pártokkal szemben, Pakisztánban Imran Khan volt miniszterelnök a börtöncellájából kampányolt az amerikai ElevenLabs cég szoftverével, az indonéz elnökválasztási kampány előtt Prabowo Subianto volt tábornok beszélt a választókhoz az MI támogatásával.

Az AI „zombik” nem maradnak csupán a szórakoztatóipar és a politika szolgálatában: a mélyhamisítás valósággá válik a szeretteik elvesztése miatt elkeseredett emberek számára is egy sor úttörő technológiai megoldás révén.

Hogyan „támaszt fel” valakit a mesterséges intelligencia?

Leginkább úgy, hogy a hátramaradottak az elhunytról információkat adnak át: szöveges üzeneteket, videókat, képeket, e-maileket, adatokat. Az MI feldolgozza ezeket, hogy úgy tudjon beszélni a hátramaradottakkal, mintha maga az elhunyt lenne. Az egyik legnépszerűbb megoldás a Replika projekt – ez a chatbot képes utánozni az emberek modorát.

Más cégek már lehetővé teszik, hogy élő videóbeszélgetést folytassunk a halottunkkal.

Például a Los Angeles-i székhelyű StoryFile mesterséges intelligenciával teszi lehetővé megrendelőjének, hogy beszéljen a saját temetésén. A temetésén megjelentek pedig kérdéseket tehetnek fel neki, és a technológia releváns válaszokat ad az ő gondolatait felhasználva.

Júniusban az egyesült államokbeli Eternos is a címlapokon szerepelt, mivel mesterséges intelligenciával digitális túlvilágot teremtett a 83 éves Michael Bommer számára, hogy maga mögött hagyja egy digitális változatát, amellyel családja továbbra is kapcsolatba léphet.

Segítenek ezek a projektek az embereknek?

Amikor egy dél-koreai anya 2020-ban újra találkozott halott lánya mesterséges intelligenciájával feltámasztott digitális másolatával, az eseményről készült videó heves vitát váltott ki az interneten arról, hogy ez a technológia segít vagy árt a felhasználóknak. Alább látható a halálon túli találkozásról szóló, I Met You című dokumentumfilm kilencperces klipje.

Jason Rohrer, a halottakkal folytatott beszélgetésekhez szintén MI-t használó Project December alapítója azt mondta, a legtöbb felhasználó „szokatlan traumán és gyászon megy keresztül”, és a technológiát a gyászmunka eszközének tekinti.

Egy másik cég, az Eternos alapítója, Robert LoCasio szerint azért dolgoznak, hogy megörökítsék az emberek életét szeretteiknek. Ők készítették el az említett 83 esztendős Bommernek a digitális másolatát is. Ő most júniusban hunyt el.

„Bommerrel beszéltem a halála előtt néhány nappal, és azt mondta, ne feledd, ez nekem szól. Nem tudom, használják-e majd, de ez nekem fontos” – meséli LoCasio.

Mik ennek a technológiának a buktatói?

Egyes szakértők megkérdőjelezik, hogy a mélyen gyászoló emberek valóban képesek-e tudatos döntést hozni az eszköz használatáról, és figyelmeztetnek a technológia káros pszichológiai hatásaira.

„Klinikusként tudom, a gyász valóban nagyon fontos. A fejlődés fontos része, hogy képesek vagyunk elismerni egy másik személy eltűnését” – mondta Alessandra Lemma, az Anna Freud Nemzeti Gyermek- és Családközpont tanácsadója.

Az MI használata megakadályozhatja, hogy az emberek beletörődjenek a másik személy távollétébe, és lelkileg elbizonytalanodhatnak – figyelmeztetett Lemma.

Természetellenesek az ilyen megoldások?

Úgy tűnhet, ezek a szolgáltatások egyenesen a Black Mirror sorozat valamelyik epizódjából származnak.

A technológia támogatói azonban úgy érvelnek, a digitális korszak csupán bevezeti az élettörténetek megőrzésének új módjait, és betölti a családi történetmesélések hagyományának elmaradásával létrejött űrt.

„Régebben, ha a szülők tudták, hogy közel a vég, dobozokat raktak tele olyan dolgokkal, amelyeket át akartak adni a gyereküknek” – mondja Lemma. „Szóval, ez lehet ennek a 21. századi változata, amelyet az elmúlás közeledtét sejtő szülők hagynak maguk után.”

Renee Richardson Gosline, az MIT Sloan School tanára úgy véli, nem létezik tökéletes program, de az MI-chatbotok sok felhasználója bármit megtenne, hogy újra kapcsolatba lépjen egy elhunyt szeretteivel. Szerinte egy kérdést kell feltennünk magunknak: „Szükségünk van erre?”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!