Digitália

2 órája

Sokkal többet használhatnánk fel a napenergiából, ha ismernénk a technológiát

Akár 30 százalékkal növelhető a megtermelt energia felhasználásának aránya intelligens megoldásokkal.

MW

Forrás: Green Geo

A magyar cégek többsége nem használja azokat az intelligens energetikai megoldásokat, amelyekkel jelentősen, akár 20-30 százalékkal is csökkenthetnék a hálózati áramfogyasztásukat. Holott mérésekkel, tudatos energiamenedzsmenttel, hő- és villamosenergia-tárolási megoldásokkal, vagy intelligens autótöltéssel akár 30 százalékkal is több használható fel a megtermelt napenergiából, illetve lehetőség nyílik további megújuló kapacitások beépítésére is.

A magyar vállalkozások jelentős részének továbbra is komoly terhet jelentenek az energiaköltségek. Uniós összevetésben Ciprus után a hazai cégek fizetik a legtöbbet az áramért, túlnyomó többségük két-háromszor magasabb áron vásárolja a villamos energiát, mint a pandémiát megelőzően.

Noha egyre több vállalkozás ruház be napelemes rendszerbe – a MAVIR adatai szerint a hazai, úgynevezett saját célra termelő erőművi (SCTE) kapacitás júniusban elérte a 436 MW-ot, és sok száz cég rendelkezik háztartási méretű kiserőművel (HMKE) is –, a többség nem lép tovább az energiamenedzsment terén. Pedig számos olyan intelligens megoldás van, amellyel optimalizálható az energiafogyasztás és a vállalkozás tovább növelheti a saját maga által megtermelt energia felhasználásának arányát.

Okos méréssel optimalizálható az energiafelhasználás

„A digitalizáció – okos mérés, analitikai szoftverek – segítségével ma már részletesen megismerhetők a fogyasztási mintázatok és az esetleges hálózati anomáliák, ami nagyban segíti az energiamegtakarítási lehetőségek beazonosítását” – hangsúlyozza Iványi Csaba. A Green Geo Hungary igazgatója hozzátette, azoknál a vállalkozásoknál, ahol okos mérés segítségével optimalizálják a termelési folyamatokat, például a műszakokat a napelemes termeléshez igazítják, jelentősen, akár 20-40 százalékkal is többet használhatnak fel a megtermelt energiából, mint mérések és optimalizálás nélkül.

Ha a mérések eredményét összevetjük a napelemek következő 72 órában várható termelésével, és ennek alapján menedzseljük az energiafelhasználást, azzal éves szinten sokmilliós összegeket lehet megtakarítani. Emellett a mérésekkel azonosíthatók a fogyasztási problémák is, például, ha egyes berendezések a tervezettnél jóval több energiát használnak fel, illetve felfedhetők a hálózati anomáliák, amely a gépek élettartamát is lerövidíthetik – hangsúlyozza a szakértő.

A céges flotta is használható energiatárolóként

Nemcsak okos méréssel javítható a napelemek által megtermelt energia felhasználásának aránya, hanem különféle okos tárolási megoldással is. Mivel a legtöbb vállalkozás esetében a napelemes termelés és a fogyasztás csak részben fedi egymást, ezért – főként a napsütéses csúcsidőszakokban – energiatöbblet keletkezik. A többletet a vállalati erőművek esetén leszabályozzák, vagy ha a hálózatba táplálják vissza, az új elszámolási szabályok miatt csak minimális árat – 1 forint/kWh – kapnak érte, így az energia elvész.

„Egyelőre kevesen élnek vele, pedig a többlet hasznosításának egyik legköltséghatékonyabb módja, ha a villamosenergiát hőenergiaként (melegvízként) tárolják el” – mondja Iványi Csaba. A rendszer működését egy okosmérő segíti, amely folyamatosan monitorozza az energiafelhasználást: ha a termelés magasabb, mint az aktuális fogyasztás, az energia automatikusan melegvízként hasznosul. Az új elszámolási szabályok bevezetése óta, lényegesen többen érdeklődnek az akkumulátoros tárolásnál sokkal olcsóbb és fajlagosan nagyobb hasznot hozó megoldás iránt: a Fronius Magyarország adatai szerint 2024 első felében kétszer annyi Ohmpilot eszközt értékesítettek, mint 2023-ban.

Szintén lényegesen, akár 20-30 százalékkal több energia nyerhető a napelemes rendszerből, ha a termelési csúcsok idején a cég a felesleget elektromos autókba tölti, csökkentve ezzel az úgynevezett visszwatt-veszteséget. Megfelelő automatizmusokkal a teljes flotta töltése intelligensen menedzselhető a járművek száma, hatótávolsága, futásteljesítménye, használati ideje alapján, és összehangolható a napelemes rendszer termelésével. Egy átlagos méretű vállalati napelemes rendszerrel 4-5 autó töltését is el lehet látni.

Ugyancsak gyerekcipőben jár a hazai cégek körében az akkumulátoros energiatárolás, pedig alkalmazásukkal az önfogyasztás aránya lényegesen, 25-40 százalékkal is növelhető. A technológia kiforrott, és a korábbinál lényegesen gyorsabban megtérülő beruházásról van szó, hiszen csak az elmúlt egy évben 60 százalékkal csökkent az akkumulátorcellák ára.

Ma már sok esetben egy energiatárolóval szerelt rendszer jobb pénzügyi eredményeket hoz, mintha az adott vállalkozás anélkül telepítene napelemeket. 2024-től társasági adókedvezmény is igénybe vehető az energiatárolós beruházások költségeinek 30 százalékáig. A tárolási megoldások ráadásul lehetővé teszik további megújuló kapacitások építését is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!