Digitália

19 órája

Egészen meglepő segítséget nyújt az Apple új AirPods Pro 2 fülhallgatója

Az Apple egyenesen azt ígéri, készülékük megváltoztathatja, ahogy az emberek viszonyulnak a hallásproblémákhoz.

MW

Forrás: Apple

Miközben az Apple éves bemutatóján leginkább a drága új iPhone-okra és az okosórára figyeltünk, az új készülékek között debütált az AirPods Pro 2, ami hamarosan sokaknak hasznos, életminőséget javító funkciót kap.

Még idén ősszel –  egy ingyenes iPhone- vagy iPad-szoftverfrissítés részeként – az Apple állítása szerint „klinikai minőségű” hallókészülék-funkció kerül az új AirPods készülékekbe.

Az érkező hallókészülék-funkcióhoz bárki hozzáférhet. Jóval olcsóbb az AirPods a hagyományos minőségi hallókészüléknél, és nem mellesleg, csak egy divatos fülhallgató látványát mutatja a néha kritikus környezetnek.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2022-ben engedélyezte a vény nélkül kapható hallókészülékek árusítását, így az amerikaiak azóta hozzáférhetnek olcsóbb alternatívákhoz, amelyekkel ráadásul nem kell orvoshoz fordulniuk. Feltételezhetően az Apple megkapja az FDA jóváhagyását. Néhány hallássérült ember tesztelésként már használta az AirPods Prót a hang felerősítésére.

Hazánkban természetesen nem az FDA döntése mérvadó, a hallásgondokkal küzdőknek érdemes szakemberrel konzultálniuk, mielőtt hallásjavításra is használnák új fülhallgatójukat.

A felhasználóknak nem kell orvoshoz fordulniuk az Apple szerint, hanem otthon is elvégezhetik az  ötperces hallásvizsgálatot. Személyre szabott hallásprofilt is létrehozhatnak, amely lehetővé teszi az AirPods Pro 2-vel a hangerő növelését, egyedi hallásigények alapján külön állítva a beszédhangokat, vagy a viselőjét körülvevő környezet zajait. A kütyü emellett automatikusan beállítja a hangot az iPhone-on, iPaden vagy Macen, akár telefonálnak, akár zenét hallgatnak, akár játszanak vele.

Az Apple hozzáférést biztosít a felhasználóknak a hallásvizsgálati eredményeikhez az Egészség alkalmazáson belül, ahol bármikor megismételhetik a tesztet, hogy figyelemmel kísérjék hallásuk változását. A vállalatóriás szerint a hallókészülék-funkció az „enyhe vagy közepes” halláskárosodásban szenvedők számára lesz a leghasznosabb.

Korábban az AirPods Pro Amerikában személyi hangerősítő terméknek számított, amely nem helyettesíti a teljes értékű hallókészülékeket. Hiányzott az FDA engedélye, de azért tartalmazott bizonyos kisegítő lehetőségeket, mint az „Élő hallgatás” és a „Beszélgetés fokozása”, amelyek növelhetik a hangerőt és javíthatják a beszélgetőpartner hangjának érthetőségét társalgáskor.

Az AirPods Pro 2 számos egyéb előnnyel is rendelkezik, beleértve az úgynevezett átlátszósági módot, amely átengedi a környezeti hangokat a környező környezetből, valamint azt a szoftveres megoldást, hogy automatikusan észlelje, ha valaki beszél. Így felerősíti az illető hangját, s közben csökkenti például az éppen hallgatott zene hangerejét.

Ráadásul nagyon sokan viselnek ilyen fülest egész nap, ezért a hallássérültek kényelmesebben – feltűnés nélkül – használhatják. „Úgy gondoljuk, hogy a hallássérült emberek jelentős része azért nem visel hallókészüléket, mert sajnos okkal tartanak a megbélyegzéstől” – nyilatkozott a The Verge-nek Nancy M. Williams, az Auditory Insight alapítója és elnöke.

Az AirPods Pro 2 Amerikában az árkorlátokat is le akarja törni. Más kérdés, hogy ahhoz, hogy használni tudják a funkciót, a felhasználóknak iOS 18-as vagy újabb verziójú iPhone-ra lesz szükségük. Szintén a megoldás hátrányaihoz kell sorolni, hogy az AirPods Pro 2 egyetlen töltéssel hatórányi működést biztosít, míg mondjuk egy Sony CRE-E10 készülék akár 26 órányi folyamatos használatot tesz lehetővé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!