Digitália

2 órája

Önt csalja a házastársa! Diszkrét részletekért kattintson ide!

Aggasztó, mert az üzenet olyan beceneveket, bizalmas szavakat használ, amelyek ismerete már önmagában hitelesíteni látszik a vádat.

MW

Forrás: Shutterstock

A sokadszorra divatba jött szextorziós e-mail-csalás új változata most a házastársakat célozza meg: nem csak azt írják az áldozataiknak, hogy férjük vagy feleségük megcsalja őket.

Régi átverés új, korszerű technikával

Ne higgyük, hogy a szakállas trükknek már senki sem fog bedőlni: 2018-ban, amikor először megjelentek, hetente hoztak 50 ezer dollárt a csalók számlájára.

Kezdetben a szextorziós e-mailekben a csalók úgy tettek, mintha feltörték volna az áldozat számítógépét, amin állítólag szexvideókat, -fotókat találtak. Csinos összegeket kértek átutalni azért, hogy a leleplező dokumentumokat ne küldjék tovább az illető családtagjainak, barátainak, kollégáinak. Az utóbbi években számos újfajta e-mailes átverést agyaltak ki, köztük voltak zsarolóprogram és bomba-fenyegetések, titkosszolgálati hamisítványok is.

Házastársi átverés

Az új fenyegetőzés-változatot mintegy három hete kezdték kiküldeni a Bleeping Computer informatikai biztonsági híroldal szerint.

Feleségek és férjek számolnak be olyan levelekről, amelyek nem csak általánosságban fenyegetőznek azzal, hogy a házastársuk félrelép, nem csupán annyit állítanak, hogy bizonyítékaik vannak erről, s mindössze egy linkre kell kattintani, hogy megtudjuk a részleteket:

ráadásul becenevüket, intim megszólításaikat használják, amelyeknek csakis a házastárs lehet a kiszivárogtatója.

A címzettek az e-maileket különböző címekről, köztük a 3bigs.com és a savkar.ai domainről kapják. A levelekben többnyire az áll, hogy a címzett házastárs számítógépét/mobilját feltörték és azon olyan adatok vannak, amelyek egyértelműsítik, hogy a címzettet megcsalják.

Egy ilyen e-mail szövege:

[A házastárs neve] [beceneve] megcsalja. Itt a bizonyíték.

Kiberbiztonsággal foglalkozó cégként találtunk olyan információkat [házastárs beceneve]-nél, amelyek érdekelhetik.

Teljes biztonsági másolatot készítettünk hűtlen társának adatairól. Megvan a címjegyzéke, közösségi média jelszava, a látogatott weboldalak jegyzéke, társkereső alkalmazásai, minden fájlja, telefonszáma és címe), és készek vagyunk teljes hozzáférést biztosítani ehhez Önnek. További részletekért látogassa meg weboldalunkat.

Sokan, akik ilyen levelet kapnak, zavarba jönnek attól, hogy a levélben olyan neveket használnak, amelyeket idegen nem tudhat. Leánykori neveket, második vezetéknevet vagy nyilvánosan le nem írt beceneveket.

Pedig az átverés technikája csak annyit „fejlődött”, hogy a csalók így vagy úgy, a közösségi média üzenetküldőiben használt fordulatokhoz is hozzájutottak. Szerencsére a szextorziós átverések híre annyira elterjedt az elmúlt hat évben, hogy a legtöbben hamar ráismernek az új köntösben jelentkező régi technikára.

Mit tehetünk ellene?

Ha ilyen e-mailt kap, ne kattintson semmilyen linkre, mert vagy pénzt kérnek a nem is létező adatok átadásáért, vagy vírust tölt le a gépére:

egyszerűen törölje az e-mailt!

Ha ilyen zsaroló e-mailt kapott, és az tartalmazza az Ön egyik tényleges jelszavát, akkor módosítsa azt minden olyan webhelyen, ahol jelenleg használja. Az is erősen javasolt, hogy minden felkeresett webhelyen használjon egyedi jelszavakat, és állítson be kétfaktoros hitelesítést, ha az elérhető.

Ha beírjuk az e-mail címünket (csak az e-mail címet, a jelszavat nem szabad megadni!) a tökéletesen megbízható haveibeenpwned weboldalon, akkor a honlap megmondja, hogy a legutóbbi adatvédelmi támadások során kikerült-e a címünk az internetre. Ha igen, akkor haladéktalanul változtassuk meg a jelszavunkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!