Balatoni nyár

2021.10.30. 11:25

Történelmi csúcs dőlt meg a balatoni hajózási szezonban

Idén módosított útvonalakon, sűrített hajójáratokkal, bővített programhajó-kínálattal és változatlan árakkal készültek a nyárra.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Balatonon október 24-én zárult személyhajózási szezonban csaknem 21 százalékkal nőtt a menetrendi hajók forgalma az előző évhez képest. A Balatoni Hajózási Zrt. tájékoztatása szerint ezzel történelmi csúcsot döntött a balatoni kompok utasforgalma is, az összesített utasszám megközelítette a 2 milliót.

A 175. hajózási szezonban a menetrendi hajókon legtöbben a Fonyód és Badacsony, valamint a Siófok, Balatonfüred és Tihany között közlekedő járatokon utaztak, előbbieken 180 ezeren, utóbbiakon pedig 172 ezren. Ezenkívül 35 ezer utas a Balatonboglár és Révfülöp, illetve 26 ezer utas a Balatonföldvár és Tihany közötti járatokat vette igénybe.

A Bahart séta- és nosztalgiahajóin összesen 126 ezren utaztak, ami több mint 35 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

Idén is népszerűek voltak továbbá a programhajók, amelyek újabb kikötőkből váltak elérhetővé.

A Szántód és Tihany között közlekedő komp forgalma már október közepén meghaladta a rekordnak számító 2019-es év egészét, az utasszám 15 százalékkal nőtt. Az erős főszezon után szeptemberben és októberben is 20 százalékkal többen utaztak, mint 2019-ben.

A menetrendi hajózási szezonzárásáig a személyhajókon és kompokon szállított utasok száma majdnem 2 millió volt.

A kompok továbbra is egész évben közlekednek. Október 30-án Halloween Hajókat indít a társaság Balatonfüredről és Siófokról.

A Bahart a 175. hajózási szezont jubileumi rendezvénysorozattal, flottamodernizációval, utaskomfortot javító és stratégiai fejlesztések elindításával, megújult honlappal, módosított útvonalakon, sűrített hajójáratokkal, bővített programhajó-kínálattal és változatlan árakkal várta az utasokat. Jövőre pedig folytatódnak a fejlesztések, 4 új hajó érkezik a Balatonra, lesz online jegyvásárlás, kényelmesebben érhetőek majd el a desztinációk, vagyis a fogadó területek, frissül az arculat és megkezdődik a hosszabb távú stratégiai fejlesztések előkészítése és tervezése is.

Veigl Gábor vezérigazgató elmondta, a 10,6 milliárd forintos jegyzett tőkéjű társaság a tavalyi 3,3 milliárd forintos árbevételnél idén valamivel többet, 3,5 milliárd forintot remél.

Tavaly a 2019-es rekordévhez képest a komp forgalma 90 százalékra, a személyhajóké 75 százalékra esett vissza a pandémia hatására. A kiesést viszont csaknem teljesen kompenzálni tudták vízépítési munkákkal. Az ingatlanértékesítéseknek köszönhetően végül kiugró, több mint egymilliárd forintos eredménnyel zárták az elmúlt évet.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!