Életmód

2014.06.30. 05:55

Az egészséges cipő

Amióta lejöttünk a fáról, gondunk van a lábunkkal ez a tapasztalata a szakembernek.

S. Töttő Rita

Az egészséges cipő az, ami kényelmes, ilyen egyszerű fogalmazza meg a lényeget Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Kórház ortopédiájának osztályvezető főorvosa. Gyerekkorban a befelé dőlő sarok okozhat problémát, ilyenkor szupinált cipőt javasolnak az ortopédián. E speciális cipő talpának a belső élét fél centivel megemelik, hogy korrigálják a dőlést.

Ha kényelmes és nincs túlysúly, akkor a magassarkú is jöhet!

Felnőtt korban a magassarkú cipő viselése deformálhatja az előlábat és okozhat komoly bajokat - mondja a szakember.

- A magassarkú cipőben az előláb túl nagy terhelést kap, így lesüllyed a harántboltozat, s kialakul a kalapácsujj és a bütyök - magyarázza a főorvos, aki szerint a túlsúly az, ami fokozza e probléma kialakulását. - Nagyon örülök egyébként, hogy a mai fiatalokon inkább sportcipőket látok - teszi hozzá, ahogy azt is, hogy a túlsúlyon kívül a genetika is szerepet játszhat a bütyök vagy kalapácsujj kialakulásában. Akinek már a mindennapjait keseríti meg e tünet, műtétet javasolnak a szakemberek. Ám sokan ezt nem vállalják a munkahelyi kimaradás vagy a félelem miatt ők kénytelenek átváltani a széles orrú vagy speciális ortopéd cipőkre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!