Életmód

2014.12.11. 18:15

Biliárd - nemcsak férfiaknak

Címkék#biliárd

A biliárd volt múlt egyik legnépszerűbb játéka, sportja, mely napjainkban szerencsére ismét reneszánszát éli. Mindkét nem bátran űzheti.

Káldor András

A sportágat három nagyobb részre bonthatjuk: pool, snooker, és karambol.

A karambol a biliárdnak egy kevésbé ismert változata. A játék érdekessége, hogy lyuk nélküli asztalon játsszák, és mindössze három golyó kell hozzá. Természetesen ebből az egyik a fehér, melynek a biliárd minden változatában központi jelentősége van: ezzel kell mozgásba hozni a többi golyóbist. A játék lényege az, hogy minden golyó sárga és piros színű koccanjon egymással. Leglátványosabbnak és talán legnehezebbnek is mondható ága a snooker. A játék hatlyukú pályán zajlik, huszonegy golyó meg persze a fehér szükséges hozzá. Ebből tizenöt piros és hat egyéb színű. A játék elején a pirostól kell leggyorsabban megszabadulni, mégpedig úgy, hogy ezek után le kell menni egy színes golyónak is, persze minél értékesebb színes golyót sikerül belökni, annál több pontot kap a játékos. A piros golyó után önmagában egy pont jár. Miután sikerült egymás után egy pirosat és egy színest belökni, a színest mindig visszahelyezik a pályára. Ha lement az összes piros, akkor kezdődhet el a színesek végleges eltüntetése, de ezt csak emelkedő számsorrendben lehet megtenni. A harmadik nagy szakág a pool. A snookertől első pillantásra leginkább abban különbözik, hogy tizenöt golyót használnak, amelyből az egyik a fekete a maradék fele pedig csíkos illetve teli. Itt is háromfajta játéknemet különböztethetünk meg. Az egyik a 14/1-es, amelynek a lényege, hogy minden golyót le kell lökni a pályáról, . A másik a nyolcas játék, itt a háromszögben elhelyezett golyók közül az egyik szélen telinek, a másikon csíkosnak kell lenni, a harmadik sarokba pedig az egyes golyónak kell kerülnie, amíg a fekete pedig középen legyen.

A harmadik játéknem a kilences. Rombusz alakban kilenc golyót elhelyeznek a pályán úgy, hogy elől az egyes, középen pedig a kilences legyen. Célja, hogy mindig a legkisebbet kell érinteni, majd minél nagyobbat belökni. Így amint belökik a kilencest, vége a meccsnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!