2015.04.19. 12:04
A sóska akár még a legunalmasabb szendvicseket is feldobja
A friss sóska bárhogyan elkészíthető: frissen salátában, sütve, főzve, főzelékként, töltelékként. S nem csak hogy ízletes, de egészséges is.
Vitamin- és ásványi anyag bombaként tartják számon a sóskát, amelynek friss zöldje már megjelent a hazai piacokon is.
A sóska megjelent a hazai - így a székesfehérvári piacon is. Fotó: a szerző
Népszerűsége nem véletlen: amellett ugyanis, hogy kifejezetten ízletes és karakteres zöldség, tele van a tavaszi feltöltődéshez nélkülözhetetlen anyagokkal: jelentős mennyiségű meszet, oxálsavat, valamint foszfort és vasat tartalmaz, emellett nem elhanyagolható a flavonoid, C-vitamin, antranoid és cserzőanyag tartalma sem. Hűtőben néhány napig friss marad, de a leszüretelt leveleket érdemes lefagyasztani időben, ha nem használtuk fel. Így később is élvezhetjük a sóska finom tavaszi ízét.
Felhasználásakor érdemes ügyelni arra, hogy minél kevésbé, illetve minél kíméletesebben dolgozzuk fel, így megőrizhetjük a benne rejlő értékes anyagokat. Érdemes kipróbálni szendvicsbe téve, ízvilága nagyon feldobja a legunalmasabb reggeliket, vacsorákat is.