2015.11.03. 15:52
Elő a sütőtököt - A szezon még tart
Székesfehérvár – Hajlamosak vagyunk elfeledkezni a sütőtökről, így Halloween után. Pedig remek receptek léteznek, Pozsonyi Zsuzsiét megkóstoltuk, imádjuk!
A fűszeres és pompás sütőtöksalátát könnyű elkészíteni. Fotó: Molnár Artúr
A vegareceptekben élenjáró fehérvári gasztromán, Pozsonyi Zsuzsi konyhájába nyerhettünk bepillantást és kaptunk tőle egy pazar sütőtökreceptet. Íme, a sült sütőtök saláta: 180 fokra előmelegített sütőben, tűzálló tálban süssünk puhára egy kilónyi pucolt, felkockázott tököt és 3 fej kockázott lilahagymát. A zöldségekbe előtte"masszírozzunk sót-borsot, olívaolajat és fokagymát. Ha puhára sült (kb. 40 perc, közben többször keverjük át!), hűtsük ki, közben elkészítjük a tahini szószt. (Ehhez vagy kész tahinit veszünk, vagy kis olívaolajjal előzőleg szárazon megpirított szezámmagot turmixolunk össze – a szerk.) A tahini pasztát keverjük ki citromlével, majd hígítsuk vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá sót! A szószunknak mézszerű állagúnak kell lennie – figyelmeztet Zsuzsi.
Nincs is más hátra, minthogy összeállítsuk a salátánkat. Szervírozás előtt öntsük rá a tahini öntetet, szórjuk rá a pirított tökmagot, majd végül a friss petrezselymet.
A kész saláta – leteszteltük – olyan gazdag ízű és mégis egyszerű, selymes és fűszeres, hogy nehéz abbahagyni a kanalazását.