Életmód

2016.01.27. 13:38

Lédús és édes finomságok

Székesfehérvár – Egzotikus, déli gyümölcsöktől, és jóízű, magyar almától roskadoznak a városi piac standjai. Uzsonnára, tíz óraira, de süteménybe is kiváló alapanyagként szolgálnak az ízletes gyümölcsök.

Sebestyén Lilla

Mandarin, narancs és ínycsiklandó, lédús alma – ezekre a vitaminokban gazdag gyümölcsökre van a legnagyobb szükségünk télen. Szerencsére a szezon is alkalmazkodik az igényeinkhez: a piac bővelkedik a gyönyörű, egészséges csemegékben, ráadásul jó áron teli rakhatjuk a bendőnket.

– Most bőven van mindenféle alma a piacon. Mi is árulunk savanykásabb, keményebb idared, illetve jonathan almát, amit leginkább süteményekhez visznek. Az ebből a fajtából készült fahéjas-almás pitét például sokan dicsérik. A puhább, édesebb almákat – mint például a gála – nyersen, tíz óraira, uzsonnára viszik – mondta el Borbás Boglárka, aki azt is hozzátette: még körülbelül egy hónapig tart a szezon, most 200-300 forintért lehet kapni kilóját.

Fotó: Sebestyén Lilla

Bogiéknak még körtéjük is van, mint mondják, ez most fut ki: nagyon olcsó és édes.

Egy másik árusnál a déli gyümölcsöktől roskadoznak a polcok.

– Az alma mellett a mag nélküli mandarint és a narancsot keresik a legtöbben. Ezek most finomak, édesek és a mindkettőnek 300 forint alatt van az ára. Szintén népszerű a vérnarancs, ami csak januárban jelenik meg és mindössze két hónapig kapható. Ennek a gyümölcsnek más az állaga, nem olyan rostos, viszont nagyon édes, finom az íze. Szintén kelendő a grapefruit, illetve a pomelo, amely egyáltalán nem keserű. Utóbbiak elsősorban azért népszerűek mert nagyon magas a vitamin tartalmuk, ahogy  a kivinek is, melyről úgy tartják egy nap, egy gyümölcs fedezi a napi C-vitamin szükségletünket – mondta el Bors Lászlóné, aki a héten megjelent szentesi paprikára is felhívja a figyelmünket, mely egyelőre még csak darabáron kapható, 68 forintért, de nagyon finom.

Bors Lászlóné

Zöldségek terén még karalábéból, céklából, fejes salátából, zöldségből és sárgarépából nagy a választék és a kápia, illetve a kaliforniai paprika is elég népszerű. Bár utóbbiaknak már csak pár hétig színesítik a standokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!