2018.02.23. 23:13
Egészségtudatosabbak lettek a chileiek
A chileiek 68 százalékának javult az étrendje az új törvény hatására, amely a címkén figyelmeztet, ha az élelmiszerben sok a kalória, a telített zsír, a nátrium és a cukor.
A Chile Come Sano (Chile egészségesen táplálkozik) nevű szervezet tanulmánya szerint a lakosok nagyobb része változtatott az étrendjén a törvény 2016-os életbe lépése óta.
„Az utóbbi öt évben azt láttuk, hogy a táplálkozás fontos témává vált a társadalomban: egyre erősödik az a felfogás, hogy a puszta jóllakás helyett olyan tápanyagokat kell fogyasztani, amelyek az egészséget szolgálják” – mondta Catalina Correia, a tanulmány készítésében közreműködő GfK Adimark egyik vezetője.
A törvény kötelezi az élelmiszergyártókat, hogy a címkén felhívják a fogyasztók figyelmét, ha a termék túl sok kalóriát, nátriumot, cukrot és telített zsírt tartalmaz, továbbá korlátozza a magas cukortartalmú termékek – az édességek és az üdítőitalok – reklámját.
A jogszabályt az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) „világviszonylatban úttörő jelentőségűnek” nevezte.
A kutatók több mint ezer szülőt kérdeztek meg, akik 18 év alatti gyereket nevelnek. A Chile Come Sano szerint a változásokat a népesség egészében, elsősorban a városokban élő, jobb anyagi helyzetű férfiaknál tapasztalták a kutatók.
A chilei egészségügyi minisztérium adatai azt mutatják, hogy az országban minden órában meghal valaki az elhízással kapcsolatos egészségi problémák miatt.