2018.03.25. 13:15
Amerikai étel taszította le a trónról a franciák klasszikusát
A sonkás baguette-ből tavaly csupán 1,22 milliárd fogyott.
Noha a franciák rendkívül büszkék gasztronómiai hagyományaikra, tavaly mégis több amerikai stílusú hamburger fogyott Franciaországban, mint hagyományos sonkás baguette szendvics, amire korábban még sosem volt példa – derült ki egy tanulmányból.
A Gira Conseil tanácsadó cég adatai szerint tavaly csaknem 1,46 milliárd hamburgert fogyasztottak el Franciaországban, 14-szer többet, mint tíz évvel ezelőtt, míg a baguette-ből készült sonkás szendvicsből „mindössze” 1,22 milliárdot adtak el.
„A sonkás baguette szendvics igazi francia tradíció”
- mondta Bernard Boutboul, a Gira Conseil vezetője.
„A franciák azonban most teljesen odavannak a burgerért, amely ma már mindenhol megtalálható a gyorsétkezdéktől kezdve egészen a Michelin-csillagos éttermekig”
- tette hozzá a szakember.
Boutboul szerint a franciaországi éttermek 80 százalékának az étlapján szerepel ma már legalább egy burger, olykor egy kis „csavarral” fűszerezve. Elmondta: „gyakran csinálják magas minőségű húsból és drága kenyérből. Igyekszünk franciás termékké tenni”.
Borítókép: Pixabay