2020.10.23. 07:36
A jövő egészséges élelmiszerei: változatos tápanyagforrásokból válogathatunk
Az emberiség meglepően kevés összetevőből készíti el rendszeresen fogyasztott ételeit. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének szakértői szerint fajunk tápanyagbevitelének 75 százalékát csupán 12 mezőgazdasági termény és öt állatfajta adja – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.
Forrás: Shutterstock
Miért fontos, hogy változatosan étkezzünk? Egyrészt, mert egyhangú táplálkozás mellett nehezebb bevinnünk a szervezetünkbe mindazokat a vitaminokat és nyomelemeket, amelyekre szükségünk van. Másrészt értelmetlen módon zsigereljük ki a földet, ha újra és újra ugyanazokat a növényeket vetjük, termesztjük és aratjuk.
A jövő élelmiszerei
Algák (laver hínár, vakame hínár): Ezek a tápanyagban gazdag növények adják a Föld oxigéntermelésének felét.
Tökvirág, okra és narancssárga paradicsom: Ezeket a gyümölcsöket gyakran sorolják a zöldségek közé, de azoknál édesebbek, szénhidrátban és vízben gazdagabbak.
Csírafélék (lucernacsíra, csíráztatott vesebab és csicseriborsó): A csíráztatás megduplázza, esetenként megháromszorozza a növények tápértékét.
Lila édesburgonya, jamgyökér és indonéz vörös édesburgonya: A gumósok a föld alatt nőnek, ahol a hideg hónapok alatt is megőrzik a tápanyagokat.
Borítókép: illusztráció