Utazás

2024.07.14. 13:00

Gluténérzékeny, vegán vagy vegetáriánus? Tippek külföldi utazáshoz!

Sokak fejében a nyaralás gondolata együtt jár a finom ételek és a kihívó koktélok sorával, azonban a vegánok vagy más speciális étkezést folytatók számára a külföldi utazás sokszor inkább stresszt jelent. A Viodeli összegyűjtött néhány praktikus tippet, hogy ételintoleranciával ne legyen rémálom a vakáció.

Feol.hu

A magunk készítette szendvics minden helyzetben jól jöhet

Forrás: Noguchi

Stressz helyett tudatosság

Meglepetés helyett készüljön fel előre: indulás előtt keressen olyan éttermeket és kávézókat a nyaralás helyszínén, amelyek megfelelnek az étrendjének, és nézze meg az étlapjukat online. Az eredményről érdemes listát is készíteni. Ma már számos olyan specifikus applikáció létezik, melyeken egy kattintással elérhetők a glutén-, laktózmentes vagy vegetáriánus, vegán ételeket kínáló éttermek.

Tanulja meg elmondani!

Ha külföldre utaznak, szükség esetén ne féljenek segítséget kérni a helyiektől vagy a szálláson dolgozóktól. Az utazási irodák és a szállodák gyakran rendelkeznek hasznos információkkal a környékbeli étkezési lehetőségekről. Ezenkívül érdemes csatlakozni olyan online közösségekhez vagy fórumokhoz, ahol az utazók megosztják a tapasztalataikat és tippjeiket, így jó ötletekhez és ajánlásokhoz juthatnak.

Gluténmentes, vegán, vegetáriánus? Nem mindegy, mi van a pizzatésztában vagy a feltétben
Forrás: Noguchi

Ha valamilyen ételallergiája van, életbevágó lehet, hogy ezt jelezni tudja az adott ország nyelvén. Írja fel a telefonjába a megfelelő idegen nyelven, milyen ételallergiája van, hogy meg tudja mutatni az éttermi személyzetnek. Ez segíthet elkerülni az esetleges félreértéseket és biztosítja, hogy az étkezés biztonságos legyen. Ráadásul előfordulhat, hogy olyan ételt is tudnak kínálni, amit eredetileg nem tüntettek fel az étlapon. Azért is érdemes előre megtanulni néhány kulcsszót – pl. gluténmentes - az adott ország nyelvén, hogy az étlapokon könnyebben keressenek a diétának megfelelő ételt.

Vigyenek magukkal saját élelmiszereket

Minden eshetőségre felkészülve, érdemes néhány alapvető élelmiszert elvinni az útra, amelyek garantáltan megfelelnek nekünk. Protein szeletek, mentes kekszek, diófélék és szárított gyümölcsök, különböző konzervek mind beleférnek a csomagba, de néhány könnyebben eltartható élelmiszert berakhatunk egy hűtőtáskába is. Ha nem szállodában, hanem apartmanban szállnak meg, főzni is tudnak maguknak, így semmit nem kockáztatnak az ismeretlen tájakon!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!