A hollandok ellen bizonyíthat

2024.07.02. 11:35

A németek elleni csodagóllal tűnt fel, az ifjabb Hagi újra büszkévé tenné a Kárpátok Maradonáját (videó)

Románia ellenfele Hollandia lesz, majd Ausztria játszik Törökország ellen a keddi nyolcaddöntőkben a németországi Európa-bajnokságon. Románia legutóbb a 2000-es Európa-bajnokságon vívott meccset nagy torna kieséses szakaszában, annak a csapatnak még tagja volt Gheorghe Hagi, akit az olaszok elleni negyeddöntőben kiállítottak. Idén a román legenda fia, Ianis Hagi léphet pályára, és az utód minden bizonnyal a jó játékkal tenné le a névjegyét a tornán.

MW

A román Ianis Hagi a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportja harmadik fordulójának Szlovákia-Románia mérkőzésén a frankfurti Waldstadionban 2024. június 26-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Yoan Valat

Románia nagy meccsre készül kedden este, hiszen a 2000-es kontinenstorna óta először vív meccset egy nagy torna egyenes kieséses fázisában. A sárga mezeseknek azonban fájó emlék a holland-belga közös rendezésű Európa-bajnokság – írta meg a Magyar Nemzet.

Hagi, a legenda

Románia az ukránok elleni 3-0-s győzelem után Belgiumtól 2-0-ra kikapott, majd 1-1-es döntetlent játszott Szlovákiával, de négy ponttal is a csoportja élén zárt. Keddi ellenfelének, Hollandiának a négy pont csak a harmadik helyre volt elég Ausztria és Franciaország mögött, ennek ellenére nem a legnehezebb ágra kerültek. Az biztos, hogy a hollandok biztosan nem fogják lebecsülni az ellenfelüket, miután a legutóbbi Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében nagy meglepetésre szenvedtek vereséget Csehországtól a budapesti Puskás Arénában – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

A románok óriási várakozással állnak a keddi mérkőzés elé, hiszen alig negyed évszázaddal ezelőtt járt ilyen magasságokban a román foci. A huszonnégy évvel ezelőtti negyeddöntőben a későbbi döntős Olaszország 2-0-ra nyert a románok ellen, akiknek legnagyobb sztárja, Gheorghe Hagi piros lapot kapott a mérkőzésen. A '90-es években Európa egyik legjobb támadó középpályásának tartott idősebb Hagi 2000-ben UEFA-kupát nyert a Galatasarayjal, de korábban játszott a Real Madridban és a Barcelonában is. A román legenda fia, az idén kerettag Ianis Haginak most a hollandok ellen kell bizonyítania, hogy a klasszis apa büszke lehessen a fiára.

Csodagólt lőtt a németeknek

A fiatalabb Hagi három évvel ezelőtt tűnt fel a nemzetközi futball égiszén, ugyanis Románia akkor nagyon megizzasztotta a német labdarúgó-válogatottat a világbajnoki selejtezőn. Még a hazaiak szövetségi kapitánya, Hans-Dieter Flick is a vendégek vezető gólját jegyző, 22 éves Ianis Hagi játékát emelte ki – írta meg korábban a Magyar Nemzet. A németek aztán Hagi kilencedik percben szerzett szépségdíjas góljára a második félidőben Serge Gnabry, majd a csereként beállt Thomas Müller találata révén válaszoltak, így ha nehezen is, de megnyerték a meccset.

Az ifjú Hagi sokáig legendás édesapja, a román futball egyik legnagyobb alakja, a „Kárpátok Maradonájának” becézett Gheorghe Hagi árnyékában élt, pedig 2014-ben mindössze 16 évesen már debütált a román élvonalban, két évvel később pedig már a Serie A-s Fiorentina szerződtette, de az olasz kaland nem végződött túl jól számára.

A kedd esti mérkőzések előtt egy történelmi érdekesség is napvilágot látott: ha Ausztria és Hollandia is bejut a negyeddöntőbe, az idei D csoport lesz az első az Eb-k történetében, amelyből három válogatott is bejut a torna legjobb nyolc csapata közé. Az már Románia kiesésével eldőlne, hogy az E csoport három továbblépője mind kiesik a nyolcaddöntőben, s ez ellen most Hagi utódja tehet majd a legtöbbet.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntők

Románia–Hollandia 18.00

Ausztria–Törökország 21.00

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában