Gazdaság

2009.03.19. 03:28

Erőteljesen visszaesett a hitelezési hajlandóság

Budapest - A vártnál is szigorúbb lett a bankok hitelezési gyakorlata - tűnik ki az MNB most közzétett, friss jelentéséből.

Kiss László

A Magyar Nemzeti Bank legújabb, idén január-februárban végrehajtott felmérése a háztartási és vállalati szektor hitelezését és az önkormányzatok bankok általi finanszírozását vizsgálta. A bank honlapján közzétett jelentésnek - terjedelmi okok miatt - csupán a háztartási hitelezéssel kapcsolatban tett megállapításait ismertetjük. A felmérés megállapítja: a bankok hitelezési hajlandósága mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelpiacon 2008 második félévében erőteljesen visszaesett. A bankok már az előző, fél évvel korábban végzett felmérésben is szigorítási lépéseket jeleztek előre, de a vártnál is erősebb lett a szigorítás. A bankok az ár és nem-ár jellegű (pl. önrész, hitelfedezeti arány, megkövetelt hitelképességi szint) hitelezési feltételeiket is szigorították a háztartási hitelezésben, és az első félévben is folytatódni fog a feltételek szigorodása, aminek oka az ügyfelek hitelképességének romlása, a kedvezőtlen gazdasági kilátások, valamint a források nehezebb elérhetősége és drágulása. A svájci frank alapú hitelek kínálatát a bankok erőteljesen visszafogták. Egyúttal a bankok válaszai alapján a háztartási hitelek iránti kereslet is csökkent. Eddig nem volt érdemi portfólióromlás, de a következő fél évben már várhatóan megjelennek majd a kockázatok. A hazai háztartási hitelezésben megjelenő szigorítási tendenciák egyébként már korábban érzékelhetők voltak a külföldi hitelezési felmérésekben. 

A gazdasági válsággal foglalkozó dossziénk ide kattintva érhető el!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!