Gazdaság

2009.04.27. 02:27

VÁLSÁG - A HÉT TÖRTÉNÉSEI: őrzik a humán tőkét

Fejér megyer - A múlt héten rányomta bélyegét a várakozásokra az új kormányprogram körüli bizonytalanság. A helyzet az, hogy ettől függetlenül is mindenki kivár.

Klecska Ernő

A hét elején a belga kormány is bejelentette, hogy megnyitja munkaerőpiacát az újonnan csatlakozók, így Magyarország polgárai előtt is. Ez azért is jó hírnek számít, mert miközben csak a közép-dunántúlon 1500 új álláshelyet jelentettek be, a munkaügyi központ adatai azt mutatják, hogy nőtt az álláskeresők száma, s - a korábbi évek gyakorlatától eltérően - a tavaszi szezon sem szívja fel őket.

A kedvezőtlen munkaerő-piaci kilátások ellenére úgy tűnik, felcsillant a reménysugár, amennyiben a külföldi befektetők érdeklődését annak lehet tekinteni. Lapunknak - annak Gazdasági Kalauz címmel megjelenő magazinjában, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lapjában - először ezzel kapcsolatban Sinkó Ottó, a Videoton Holding Rt. vezérigazgatója nyilatkozott. A szakember szerint a makrogazdasági körülmények, főleg a G20-as találkozó és a válság miatt életbe lépett gazdaságélénkítő csomagok hatására javulni látszanak a külső feltételek, megszűnt az eddigi nagy nyomás, és kezd megjelenni egyfajta kíváncsi tőke. Az érdeklődő - a továbbra is pénzbőséggel rendelkező Ázsiából érkező - tőke április 21-én egy Srí Lanka-i (ceyloni) gazdasági delegáció képében, a helyi ipari parkokban vizitálva, Fehérváron meg is jelent. A Videoton Ipari Parkban lévő Visteon gyárban hosszasan idéző, közös fejlesztést említő, Jeevani Siriwardena, a Srí Lanka Export Development Board igazgató asszonya által vezetett csoportot Janzsó Tamás, az Önkormányzati Ipari Parkok Szövetségének elnöke kísérte.

A gazdaság szereplői a válságban egyre inkább arra törekszenek, hogy jobb idők reményében megtartsák munkatársaikat. (A múlt héten a Magyar Közút is bejelentette: átáll a négynapos munkahétra.) Már a kisebb cégek egyre inkább a humán tőke megőrzését tartják későbbi versenyképességük egyik zálogának. Ahogy az egyik legnagyobb humán-szolgáltató, a Manpower munkatársai csütörtökön, egy fehérvári háttérbeszélgetésen elmondták: az év elején 200 cég körében végzett kutatás eredményei szerint a megkérdezettek többsége nem állami támogatásokra, hanem döntésekre vár.

Bár e magyar cégeknek nincs egységes válságkezelési stratégiájuk, az atipikus foglalkoztatási formák iránt, mint például a kölcsönzés, nőtt az érdeklődés. A válaszokból az derül ki, hogy a válság ellenére a cégek 17,8 százaléka munkaerő-felvételre készül, a legtöbben - közel 30 százalék - az információtechnológai (IT) szektorban, 33,1 százalékuk pedig a munkatársak alapbérét is emelné. A megkérdezettek 25,7 százaléka a juttatásokat is bővítené, a cégek nem nagyon tervezik, hogy a béren kívüli juttatások felé mozdulnak el - hangsúlyozta Kiss Judit ügyvezető. 

Válságdosszié itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!