Gazdaság

2009.07.13. 02:29

Import tej a polcon: moslékot kapunk?

Mezőfalva, Bicske - Követ dobtunk a vízbe, midőn egy elismert agrárszaktekintély szavait adtuk közre az import tejekkel kapcsolatban. A kemény bírálatot papírokkal bizonyítják.

Zsohár Melinda

Lapunk óvatos akkor is, ha nem saját álláspontját fogalmazza meg adott tárgyban, hanem a nyilatkozó szavait kívánja hűen visszaadni, hiszen a közlés felelőssége sem kicsi. Némi megfontolás után adtuk közre mégis Zászlós Tibor, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójának valóban igen sarkos megfogalmazását a külföldről beáramló olcsó tejjel kapcsolatban. Zászlós szerint gyakran csupán hasonlít a tejre a nagyáruházak polcain kínált dobozos termék, olykor inkább a tej alakos elemeit tartalmazó moslék szerinte az áru. Megismételt kérdésünkre Zászlós fenntartja véleményét, s harcosan kiáll a magyar tej minősége mellett, amelyet a legszigorúbb technológiával termelnek és dolgoznak fel. Kollégájára, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjére, egyben résztulajdonosára hivatkozik, aki jelentős összegeket áldozott arra, hogy akkreditált és független élelmiszervizsgáló laboratóriumokban vizsgáltassa meg a találomra vásárolt import dobozos tejek minőségét. Hegedűs Imre keserű és csalódott, mert úgy tűnik, a lesújtó vizsgálati eredmények birtokában sem tehet semmit azon kívül, hogy a nyilvánosság előtt hangoztatja: sokan rossz, nem minőségi tejet vásárolunk és fogyasztunk.

- Úgy látszik, meg kell ahhoz valakinek halnia, hogy felfigyeljenek a bajra - s felemeli a vastag paksamétát, amely fehéren-feketén tanúsítja, mi minden hibádzott a felbontatlan dobozokban a laboratóriumba szállított különböző olcsó, UHT-tejeknél.

- A kommersz, alacsony minőségű, ultrapasztőrözött tejekben a szükséges és garantált fehérjetartalom alig fele volt meg, a zsírtartalom 30- 35 százalék eltérést is mutatott, s a megengedett maximális 100 ezres holtcsíraszám helyett előfordult 700 ezres holtcsíraszám is! - sorolja és mutatja a papíron olvasható számokat. - Ez azt jelenti, hogy pasztőrözés előtt nagyjából romlott, savanyú és szennyezett tej volt az, ami a dobozokba került. Nem mérgező, nem okoz betegséget, hiszen fertőtlenítették, de tejnek és főként egészséges, tápláló élelmiszernek aligha nevezhető. Egyébként a tej minősége vagy extra, vagy nem jó. Nincs másod- és harmadosztály, mert ami nem megfelelő, az emberi fogyasztásra nem ajánlott - foglalja össze, s századszor is kijelenti, hogy a magyar tej viszont mind kiváló minőségű.

A kereskedelmi stratégia része, hogy a tej árát alacsony szintre állítják be a mallokban, szupermarketekben, hiszen a vásárló a többi árucikkel kipótolja a támogatást - vélik számosan, s ez nem titok, hanem árstratégia. A nagyáruházakban hazánkban 34 százalék a külföldi tej és tejtermék, miközben Nyugat-Európában ugyanez az arány alig 3-4 százalék, s lényegében a különlegességekre szorítkozik. Francia és holland sajt Ausztriában és Németországban is kapható, de tej nemigen. S a honpolgár sem venné le a polcról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!