Gazdaság

2009.12.07. 03:28

Hónapokig zajlott a meccs

Budapest - Hónapokig tartó tárgyalások után sikerült megegyezniük a bérekkel kapcsolatos témákban a feleknek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. A vitáknak Tóth István is részese volt.

B. Kiss László

 

A szakmunkások részére mindössze két éve létezik a garantált bérminimum intézménye, amely kötelező érvényű a munkáltatók részére, és azt demonstrálja a munkavállalók felé, hogy van értelme szakmát tanulni - jegyezte meg Tóth István, aki elmondta: a hónapokig tartó tárgyalássorozat elején nagyon messze állt egymástól a háromoldalú szervezet munkaadói, illetve munkavállalói oldalának álláspontja. A szakszervezetek minden bérkategóriában a jövedelemnövekedéséhez ragaszkodtak, amíg a munkavállalói oldal azzal érvelt: a gazdaság jelen helyzetében irreális lenne a béremelés. Ez tovább rontaná a vállalkozások versenyképességét.

A munkavállaló oldal ezt az érvet azzal kontrázta meg, hogy a bér sokak számára lassan a megélhetésre sem elég: a munkaadók ne a béren spóroljanak.

Némely ágazatban már most számos vállalkozás léte forog veszélyben, a dolgozók számára pedig az a legrosszobb, ha munka nélkül maradnak - hangzott a replika a munkadók részéről. Az OÉT a bérek alakulásával kapcsolatban egy általános ajánlást is megfogalmazott, amelyben a keresetek reálértékének megőrzését javasolják. Ennek érdekében bruttó havi 160 ezer forint alatti fizetések esetében van szükség a bérek korrekciójára. Az ugyanis, aki ennél nagyobb összeget visz haza - a személyi jövedelemadó kulcsának módosulásása, illetve az infláció várható alakulása miatt - relatív keresetnövekedést könyvelhet el - mondta el lapunknak Tóth István.A

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!