Gazdaság

2010.07.12. 02:29

Jöhet a disznóvágás

Budapest - Módosította áprilisban életbe lépett kistermelői rendeletét a Vidékfejlesztési Minisztérium. A kistermelő szűkebb környezetében, akár a közétkeztetésben is eladhatja termékét.

Klecska Ernő

Az új szabályok szerint annak, aki baromfit vagy nyulat vág (hetente legfeljebb 50 házityúkot, 25 víziszárnyast vagy pulykát, illetve 13 nyulat), nem kell hatósági húsvizsgálatot végeznie, ha a terméket helyben, végfogyasztónak adja el. A disznótoroshoz fel nem használt maradékot a trichinella-vizsgálat után le is fagyaszthatja, később elkészítheti a falusi vendéglátó. Egy kistermelő évente 12 saját sertést, 24 juhot, 24 kecskét és két szarvasmarhát vághat le és készíthet el. A korábbi, sokak által kritizált, de csak rövid ideig élő szabályozástól eltérően a mostani regula lehetővé teszi azt is, hogy a szomszéd beakassza sonkánkat füstölőjébe, hivatalosan: a kistermelő is végezhessen élelmiszer-előállítási szolgáltatásokat más kistermelők vagy magánszemélyek számára.

Az új szabályok szerint annak, aki baromfit vagy nyulat vág (hetente legfeljebb 50 házityúkot, 25 víziszárnyast vagy pulykát, illetve 13 nyulat), nem kell hatósági húsvizsgálatot végeznie, ha a terméket helyben, végfogyasztónak adja el. A disznótoroshoz fel nem használt maradékot a trichinella-vizsgálat után le is fagyaszthatja, később elkészítheti a falusi vendéglátó. Egy kistermelő évente 12 saját sertést, 24 juhot, 24 kecskét és két szarvasmarhát vághat le és készíthet el. A korábbi, sokak által kritizált, de csak rövid ideig élő szabályozástól eltérően a mostani regula lehetővé teszi azt is, hogy a szomszéd beakassza sonkánkat füstölőjébe, hivatalosan: a kistermelő is végezhessen élelmiszer-előállítási szolgáltatásokat más kistermelők vagy magánszemélyek számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!