Gazdaság

2011.08.03. 02:29

Tengeri munka végén

Székesfehérvár - A GMO-mentesség garantálásával és a folyamatos fejlesztésekkel lehet fenntartani azt, hogy a fagyasztott csemege- kukorica területén hazánk a világ második legnagyobb exportőre maradjon - vélik a Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt. (Fevita) vezetői.

nincs nev

Fázott a kukorica az utóbbi két hétben, lelassultak az érési folyamatok. Bár a Fevitánál július 19-én volt az első feldolgozási nap, a szezon igazi beindulására július utolsó napjáig várni kellett - kommentálta a nyárinak korántsem nevezhető időjárási helyzet termelésre vonatkozó aktualitásait Kúthy László, a Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt. (Fevita) vezérigazgató-helyettese.


A társaság adatai szerint tavaly a rossz időjárás miatt kukoricából a 2009-es évhez képest mintegy 40-50 százalékos terméscsökkenés mutatkozott, s mára - mind Magyarországon, mind Európában - teljesen kifogytak a készletek. A piac türelmetlenül várta az új szezon indulását, így nem csoda, ha az első, exportra menő kamionokat a feldolgozó vonal végéről rakodták és rakodják meg a fehérvári üzemben. A kukorica szezonja októberben zárul: a szezon viszonylag hosszú és az időjárás még bepótolhatja a július második felével okozott károkat. A magyarországi klíma egyébként kiválóan alkalmas a csemegekukorica termesztésére; a nyersanyag termesztése és a feldolgozás jól gépesíthető, a magyarországi nyersanyag-termesztés és -feldolgozás pedig világszínvonalúvá fejlődött.

A vezérigazgató-helyettes rámutatott: mára a magyarországi hűtőipar teljes termelésének 35-40 százaléka a gyorsfagyasztott morzsolt csemegekukorica, az iparág szereplői éves szinten összesen mintegy 60-65 ezer tonnát állítanak elő. A magyarországi fogyasztás viszonylag csekély, a termés nagy részét külföldön értékesítik. Így van ez a fehérvári cégnél is: a társaság legfontosabb exportcikkének számító termék gyártott mennyiségének 90 százalékát exportálják, 10 százaléka pedig a hazai piacra kerül. A szakember szerint a gyorsfagyasztott csemegekukorica piaci helyzetét vizsgálva megállapítható, hogy Magyarország az USA után következve, a világ második legnagyobb exportőre. Az EU összes többi államának termelése együttvéve is elmarad a magyar termeléstől, Franciaországban például mintegy 27-28 ezer tonna fagyasztott csemegekukoricát állítanak elő, s jelentősebb még az olasz, a spanyol és a szlovák piac is. A Fevita szakemberei úgy látják: ezt az előkelő pozíciót Magyarország csak úgy tudja megtartani, ha garantálni tudják a megbízható és kiváló minőséget, garantálják a GMO-mentességet és folyamatosan fejlesztik a termelést, a minőségirányítási rendszereket.

Ottjártunkkor a feldolgozóüzemben gőzerővel zajlott a munka. A kukorica feldolgozása kilenc fázisban történik. Elsőként a termeltetési területekről betakarítják a termést, majd a borítóleveles csöves kukorica a feldolgozósorra kerül. A fosztóberendezésen az egymással szembe forgó bordás gumikerekek letépik a borítóleveleket (csuhét). Az amerikai gyártású morzsolóberendezések egyforgókés-rendszer segítségével leesztergálják a csőről a szemeket. Érdekes volt figyelni a morzsolóberendezések működését, melyek egyik kezelője Horváth Sándorné volt, aki elmondása szerint 15 éve dolgozik a Fevitánál.

Ha a kukoricacső mérete az átlagosnál rövidebb volt, úgy az automata berendezés eltávolította a méreten aluli csövet a szalagról. Amikor pedig egy kukoricacső elakadt a morzsolás során, akkor a gép automatikája a szállítószalagot visszafelé járatta, s így hárította el a problémát. A gépnek a kukoricacsövet a kúpos felével kell lemorzsolnia: amikor a cső a másik oldalával érkezett, akkor egy szerkezeti elem a másodperc töredéke alatt megfordította azt, s a kukoricacső immár a helyes irányba helyezve ment tovább. A kukoricaszemeket ezt követően 98 fokos gőzben előfőzik, majd lefagyasztják. A színosztályozóval és a kézzel végzett válogatást a fémdetektoros vizsgálat követi, s a folyamatot a csomagolás fejezi be.A Székesfehérvári Hűtőipari Nyrt. 20 ezer tonna feldolgozó-kapacitással, s mtegy 70 ezer köbméter nagyságú, mélyhőmérsékletű tárolótérrel rendelkezik. A magyar tulajdonban lévő társaság 22-23 százalékos részesedéssel bír a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök előállításának magyarországi piacán, termékeit Fevita márkanéven forgalmazza. Jelenleg 244 munkavállalót foglalkoztat. A cég 2008-ban 4,5 milliárd forint bevételt és 160,8 millió forint eredményt; 2009-ben 4,75 milliárd forint árbevételt és 170 millió forint eredményt ért el. A társaság elmúlt évi értékesítése meghaladta az 5 milliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!