Gazdaság

2012.06.05. 07:24

Fordított adózás az agráriumban

Budapest – A mezőgazdasági csalások miatt júliustól bevezetik a fordított adózást a gabona-, az olajosmag- és a fehérjenövények kereskedelmében. Ez azt jelenti, hogy az áfát a vevőnek kell befizetnie.

Klecska Ernő

A mezőgazdasági szektort érintő áfa változás, melyről a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról szóló nem fizető fantom céget bevonva értékesítsék, ők pedig adólevonási jogukkal éljenek. A szabályt most azért ezekre a termékekre vezetik be, mert ezeket a gazdasági szereplők nagy mennyiségben tárolják, s kereskednek velük: egyedileg nem beazonosíthatóak, visszaélésre alkalmasak. Egyes becslések szerint e szektorban a visszaigényelt általános forgalmi adó (áfa) mintegy 20 százaléka lehetett érintett csalási technikákkal, mely a fordított adózással majd megszűntethető. Becsült számítás szerint mintegy évi 13,5 milliárd forint többletbevételt jelenthet – szólt az indoklás. A módszer bevezetésének lehetőségét a gyümölcs és tojás esetében is vizsgálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!