Augusztus 20.

1 órája

Mutatjuk a Szent István-napi tűzijáték részleteit, drónshow és fényfestés is lesz (videó)

A Petőfi hídtól a Margitsziget alsó harmadáig terjedő, csaknem öt kilométer hosszú, úgynevezett látványtéren több mint negyvenötezer különálló pirotechnikai effekt jelenik meg augusztus 20-án; a tűzijáték mellett drónshow és fényfestés is lesz – tájékoztatták a szervezők csütörtökön az MTI-t.

MW

Tűzijáték Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján, 2023. augusztus 20-án. Előtérben az Erzsébet híd

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Azt írták, hogy az idei Szent István-napi tűzijátékot tűzmozsár, kartács, római gyertya, görögtűz, szikraszökőkút és lángeffektek teszik látványossá.

A több mint huszonkilencezer pirotechnikai terméket mintegy ötszáz indítási pontról – köztük 9 folyami uszályról, 65 pontonról, a Szabadság, az Erzsébet és a Margit hídról – lövik a magasba a szakemberek, akik hat hónapja készülnek az eseményre – tették hozzá.

A közlemény szerint „a tervezők kiemelten ügyeltek arra, hogy a minden korábbinál szélesebb, csaknem öt kilométernyi látványtéren, a Duna-part bármely pontján állva közel azonos vizuális élményben részesüljenek a vendégek”.

Mindez igaz a tűzijátékot kiegészítő drónshow-ra is, amelyben 1300 pilóta nélküli repülőeszköz jeleníti meg a magyar történelem legmeghatározóbb jelképeit.

A tűz és fények játéka az idén is egy, a nemzeti mesehagyományból jól ismert karakter szemszögén keresztül meséli el a magyarság történetének legfontosabb eseményeit: a csodaszarvas, Attila, Csaba királyfi, a honfoglalás és államalapító Szent István királyunk történetét. Az öreg pásztor által felvillantott mondabéli és történelmi epizódok adják a narrációval ellátott tűzijátékshow hat tételét, amit az Elek Norbert által megálmodott zenei kompozíció tesz teljessé

– írták.

A zenei aláfestésben a magyar népdalhagyomány ismert darabjai mellett a legnagyobb zeneszerzőink, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán darabjai is felsejlenek – tették hozzá.

A közlemény szerint Európa legnagyobb tűzijátékát ezúttal is olyan ismert szakemberek álmodták meg és celebrálják, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, a fényfestésért és látványtervezésért felelős Besnyő Dániel, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás.

Az alkotókkal készített exkluzív videó itt tekinthető meg:

A Szent István-nap programjaival kapcsolatos részletes információk elérhetők a rendezvénysorozat folyamatosan frissülő honlapján, a szentistvannap.hu címen, valamint a Szent István Nap mobilapplikációban – áll a közleményben.

Nyitrai Zsolt: idén is akadálymentesek lesznek az ünnep fő rendezvényei

Idén is akadálymentesek lesznek augusztus 20-án a Szent István-nap fő rendezvényei – közölte a miniszterelnök főtanácsadója csütörtökön a közösségi oldalán közzétett videójában.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: mindenkinek joga van a méltó ünneplésre, függetlenül attól, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a mindennapokban.

A fogyatékosságügyi szervezetek és a kormány közötti együttműködési megállapodásnak köszönhetően idén is odafigyelnek az állami ünnep szervezői a speciális szempontokra – emelte ki.

Megfogalmazása szerint augusztus 20-án a Szent István-nap fő rendezvényeit „fizikailag és infokommunikációsan” is akadálymentesítik, így mindenki teljes joggal, méltósággal és örömmel élheti át a közös együttlét pillanatait.

„Ünnepeljünk együtt, akadálymentesen, közösen. Isten éltessen, Magyarország!” – mondta Nyitrai Zsolt.

A videóban Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: idén is készen áll minden arra, hogy augusztus 17-én este elkezdődhessen a Szent István-nap, Magyarország születésnapjának programsorozata, illetve az ehhez kapcsolódó események.

Kifejtette, hogy 19 rendezvényhelyszín, több száz program, és a végén, augusztus 20-án este, Európa legnagyobb és a világ egyik legnagyobb tűzijátéka várja az érdeklődőket, köztük minden fogyatékossággal élőt is.

A videó végén Nagy Vivien Európa-bajnoki bronzérmes bocciaversenyző azt mondta: „mozgássérült emberként külön öröm számomra, hogy idén is akadálymentesen tudjuk megtekinteni az augusztus 20-i tűzijátékot. Gyertek és ünnepeljünk együtt!”.

Több kocsival járnak az IC-vonatok az ünnepi hétvégén

A péntektől jövő szerdáig tartó hosszú hétvégén a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei a szokásosnál több kocsival közlekednek, míg az augusztus 20-i fővárosi tűzijáték után az elővárosi esti vonatok hosszabb szerelvényekkel és KISS emeletes motorvonatokkal indulnak a budapesti pályaudvarokról – közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy vasárnap és hétfőn az ünnepnapi, kedden a vasárnapi, szerdán pedig már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is változik: vasárnap munkaszüneti napon, hétfőn szabadnapon, kedden munkaszüneti napon és a hét első munkanapját megelőző napon (nemzeti ünnepen), szerdán nyári tanítási szünetes munkanapon, a hét első munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

Egyes településeken a helyijáratok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az ünnepi rendezvények miatt forgalmi változásokra, terelésekre is számítani lehet.

Az áruházak és bevásárlóközpontok augusztus 20-án zárva tartanak, ezért az áruházakat érintő járatok az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek – tették hozzá.

A pénztárak augusztus 19-én szombati, 20-án munkaszüneti napi (ünnepnapi) nyitvatartási rend szerint üzemelnek – írták.

Hétfőn valamennyi HÉV-vonalon a szombati, kedden napközben a munkaszüneti napi menetrend érvényes. Az ünnepnapon délután és este minden vonalon jelentős sűrítést és bővített kapacitást biztosít a vasúttársaság.

A H7-es HÉV már déltől, a H8-as HÉV pedig 17 órától megnövelt kapacitással, az alapmenetrend szerint közlekedik.

A legnagyobb forgalmú H5-ös HÉV-en a Batthyány tér és Békásmegyer között közlekedő betétjáratok augusztus 20-án egész nap megnövelt kapacitást biztosítanak – tették hozzá.

A részletes menetrendek elérhetők a BKK és a MÁV–HÉV honlapján – áll a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában