2017.04.05. 14:07
Népszerű a sóska és a spenót a fehérvári piacon
Megjelent a sóska és a spenót is a termelői piacon, Lakatos Zoltánné őstermelő szerint ezeket a növényeket többféle módon is fel lehet használni a konyhában.
Nagy volt a zsongás szerdán a fehérvári termelői piacon, a húsvét közeledtével egy kicsit a kínálat is megnövekedett. Sőt, már megjelentek az első hazai zöldleveles növények is.
Lakatos Zoltánné őstermelő standján például csak úgy halmozódtak a spenót és sóskalevelekkel teli zacskók. A termelő szerint tavasszal már nagy az igény a hazai zöldségekre.
– Április elején jön be a szabadföldi sóska és a spenót, ezek az első zöldleveles növények, amik nem fóliában vannak már. A vásárlók keresik is ezeket a termékeket – mesélte Lakatos Zoltánné.
A spenótot és a sóskát sokan főzelékként készítik csak el, pedig ezeket a növényeket többféle módon is fel lehet használni.
Fotó: a szerző
– Sokan készítenek a zöldlevelű növényekből salátát, de aki a mediterrán ízek kedvelője, neki ez az elkészítési mód biztosan tetszeni fog: a spenótot vagy a sóskát fokhagymával lepároljuk, tejszínnel felengedjük, utána összeforgatjuk penna tésztával, a legvégén pedig sajtot szórunk a tetejére – tanácsolta.
Egyre többen készítenek zöld turmixot Lakatos Zoltánné szerint.
– A sóskát és a spenótot banánnal, illetve almával turmixolják sokan össze. Hallottam arról is, hogy valaki levest készít például a sóskából, de a spenótból több anyuka is csinál bébiételt a gyermekének – mondta az őstermelő.
Lakatos Zoltánné egy másik újdonságot is megmutatott nekünk.
– A kerti zsázsa egy mikronövény. Enyhén tormára emlékeztető, csípős íze van, sokan használják fel túróba, salátákba, öntetekbe, de akár a vajas kenyeret is fel lehet dobni vele – tette hozzá.