2017.05.24. 17:25
Megéri palántát vásárolni és gondozni!
Nemrég írtunk arról, hogy a termelői piacot ellepték a palánták. A helyzet azóta is változatlan: a szezon javában tart.
– Megéri palántát vásárolni, mert így legalább tudja az ember, mit eszik – mondja Jánosi Zoltán őstermelő, akit ezúttal arról kérdeztünk, hogy az otthoni, családi kertben hogyan érdemes ápolni a növényt.
Az úrhidai Jánosi Zoltán azt tanácsolja, kérjük ki a termelő véleményét a vásárláskor, és hallgassuk meg, ő mit ajánl a palánták gondozásával kapcsolatban
Fotó: Szanyi-Nagy Judit
– A piacon leginkább arra figyeljünk, hogy zöld növényt válasszunk – tanácsolja Zoltán, aki általában tápkockás palántákat készít. – Ha kiveszem a cserépből a növényt, látszik, a föld tele van szőve gyökérrel: már csak azt várja, hogy egy jó közegbe kerüljön, s akkortól nem áll meg a növekedésben, hamar terem – magyarázza. Bár a piacon a fehérözön paprikát keresik továbbra is, Zoltán a Julianus és a Kincsem F1-besorolású fajtákat is ajánlja: – Ez egy olyan hibrid mag, amelynek köszönhetően az első darabtól az utolsóig ugyanakkora méretű lesz a termés. Otthon nem kell metszegetni a növényt, egy 1,5 méteres karó mellett 1,20 méterre nő meg, rengeteg paprikával. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy bár szereti a vizet, nem nád: míg az egyik nap megöntözzük, a következő nap érdemes csak kicsit megkapirgálni, és ügyelni arra, hogy épphogy nedves legyen a talaj.