Bulvár-celeb

2024.06.22. 15:25

Egyre több a szamárköhögéses eset, ezek a betegség tünetei

Tartósan fennálló, rohamokban jelentkező köhögés esetén érdemes szamárköhögésre gyanakodni. Fontos orvoshoz menni, mert időben kezdett antibiotikumos kezeléssel jól gyógyítható ez a betegség.

MW

Illusztráció

Fotó: FamVeld

A növekvő esetszámok miatt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a kormányhivatalokon keresztül kiadott tájékoztatójában felhívta a figyelmet a szamárköhögésre vonatkozó, jogszabályban előírt járványügyi intézkedésekre – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Hazánkban a szamárköhögés továbbra is szórványosan fordul elő – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatójából. A szomszédos országokban tavaly és az idei év elején jelentősen több szamárköhögéses esetről számoltak be. 

Bár az utóbbi hetekben hazánkban is megemelkedett a jelentett esetek száma, még mindig van olyan vármegye, ahonnan nem jelentettek beteget, így országos járványról nem beszélhetünk.

A növekvő esetszámok miatt a NNGYK a kormányhivatalokon keresztül kiadott tájékoztatójában felhívta a figyelmet a szamárköhögésre vonatkozó, jogszabályban előírt járványügyi intézkedésekre.

Amennyiben a háziorvos, a házi gyermekorvos által ellátott betegnél felmerül a szamárköhögés (pertussis) gyanúja, abban az esetben a fertőző beteg bejelentés mellett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat kezdeményezése is kötelező.

– emelték ki.

Ha a páciensnek régóta fennálló köhögése van, felmerül a betegség gyanúja. A Bordetella pertussis baktérium cseppfertőzéssel, ritkán közvetlen érintkezéssel vagy tárgyak révén terjedhet.

A tünetek általában a fertőzés után több héttel jelentkeznek. Kezdetben a közönséges megfázáshoz hasonlók, majd körülbelül két hét múlva a köhögés súlyos, rohamokban jelentkezővé válik.

A pertussis ellen oltottak és a felnőttek esetén a fertőzött személy sokszor tünetmentes vagy nagyon enyhe tünetekkel járó megbetegedés alakul ki.

Hosszan tartó köhögés fennállásakor fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mert az időben elkezdett antibiotikus kezeléssel a betegség jól gyógyítható 

– hangsúlyozták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!