Bulvár-celeb

2024.06.14. 05:05

Eltette régi kedvenc játékait? Kincset érhetnek

Az sem ritka, ha egy 40-50 éves játék dollármilliókért talál új gazdára.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Sokan nem is gondolnák, hogy milyen élénk piaca van ma a vintage, retró játékoknak. A hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek játékai elsősorban azért készültek, hogy játszanak velük, de már akkor voltak, akik a polcra szánták ezeket az akciófigurákat – kezdte Tóth Balázs, a Játékok a polcról YouTube-csatorna tartalomgyártója, akivel a magyar és amerikai retró játékok piacáról beszélgettünk. Többek között elmondta azt is, hogy nem minden régi akciófigura, Matchbox és LEGO ér csillagászati összeget, de előfordulhat, hogy egy jó állapotban lévő darab felkeltheti a gyűjtők érdeklődését, főleg, ha bontatlan.

„Több generáció is felnőtt már, akiknek gyerekkorában meghatározó szerepet töltöttek be a különböző játékok és ezáltal kialakult egy gyűjtői piac. Sokan gondolkodtak abban, hogy összegyűjtik ezeket, majd új területekre is elkalandoztak” – mondta Tóth Balázs a magyar retrójáték-piacról. Hozzátette: itthon egy egységesnek nem mondható piac alakult ki, ami a gyűjtői kultúrát igyekszik kiszolgálni.

Az, hogy valami régi, még nincs egyenes arányban az értékével. A hazai retrójáték-piacot ugyanaz a három dolog mozgatja, mint bármelyik más piacot: a kereslet, a kínálat és a rendelkezésre állás. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez nem feltétlenül az adott játék gyártási mennyiséget jelenti – mivel pontos számot senki nem tud –, hanem hogy mennyi maradt fenn az utókornak egy bizonyos állapotban. Ez a minőség nagyban függ az adott játék festésétől, meglévő alkatrészeitől és a tartozékoktól. Példaként hozta fel a régi Star Wars-figurákat, amelyeknél legtöbbször az dönt az árról, hogy megvan-e a Han Solo-figura pisztolya, anélkül ugyanis nem sokat ér.

Azt viszont fontos leszögezni, hogy a minőség nem mindig jelenti a kifogástalan állapotot, ugyanis ezek a játékok egyértelműen játéknak készültek, a kiadók (mint a Hasbro és a Kenner) nem a gyűjtőket célozták meg velük, akikből akkor még kevesebb volt.

Az olyan területeknek, mint a Star Wars vagy a LEGO, már akkor is voltak olyan felnőtt rajongói, akiknek megtetszettek ezek a játékok és eltettek bontatlan példányokat

– magyarázta Tóth Balázs, nyomatékosítva, hogy a bontatlan darabok többsége a viszonteladóktól maradt fenn.

A Játékok a polcról YouTube-csatorna tartalomgyártójával a továbbiakban beszéltek még az amerikai retrójáték-piacról, a különböző gyűjtői kultúrákról és arról is, hogy mi tesz értékessé egy régi játékot.

Retró játékok vagyonokért: ezek a világ legdrágább játékai 

A régi iskolai játékeszközöktől a babákon és akciófigurákon keresztül egészen a gyűjthető kártyákig elképesztő vagyont tud képviseli egy-egy retró játék, és sokan nem is sejtik, mekkora értéket rejtegetnek a gyerekkori szekrényeik. Vannak olyan régi játékok, mint például az első Gameboyok egyike, amelyekről sokan tudják, hogy jó pénzért eladhatók, de van egy-két játék, ami meglepően nagy értékkel bír a megfelelő érdeklődési körben. Összeszedtük, hogy mik a világ legdrágább retró játékai.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!