Bulvár-celeb

2 órája

Annyit mennek a mentők a kánikula miatt, mint a koronavírus-járvány idején

Humán meteorológiai, orvos meteorológiai szempontból katasztrofális a helyzet.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: VladisChern

Már közel két hete szenvedünk a folyamatos, nappal és éjjel egyaránt érezhető kánikula miatt, melyre még az is rátesz egy lapáttal, hogy többnyire párás az idő. Emiatt a hőérzetünk is jóval melegebbnek érzi a valós hőfokot, így nem csoda, ha már alig bírjuk - írja a Ripost.

Humán meteorológiai, orvos meteorológiai szempontból katasztrofális a helyzet.

- mondta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, majd folytatta: az elmúlt közel két hétben egészen példátlan hőhullám teremt kifejezetten veszélyes állapotokat a térségben.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál (NNGYK) egyelőre még várnak a hőség miatti pontos halálozási adatokra, de

 az már most látszik, hogy legalább 10-15 százalékkal többen halnak meg a hőhullám alatt, mint egyébként. Minél tovább tart a hőhullám, annál nagyobb lesz a veszteség.

- idézte Páldy Anna szakértőt a meteogyógyász, aki szerint megerőlteti a szervezetet az állandó, folyamatosan tartó hőség.

A szokásos 3500 eset helyett most már 4300 riasztást kapunk huszonnégy óra alatt, ami nagyon magas érték, idézi a Covid alatti nagyon magas betegszámot.

– mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A nagy melegben jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel. Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság. A többfelé tapasztalható trópusi éjszakák miatt az éjjel sem lesz pihentető. Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk.

Próbáljuk meg csökkenteni a szervezetünk terheléseit, amit csak tudunk, halasszunk el, a brutális meleg utánra.

- javasolta dr. Pintér Ferenc, majd hozzátette: „Ebben a hosszan tartó, rekkenő hőségben már az egészséges fiatalok is megszenvedhetik a meleget és annak hatásait.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!