Bulvár-celeb

1 órája

Itt van az amerikai hadsereg tuti tippje a kánikulában, így pillanatok alatt le tudod hűteni magad

Annyira egyszerű, hogy hihetetlen, pedig biztosan működik, hiszen régóta használják.

MW

1759398761

Forrás: Shutterstock

Fotó: Vadym Sh

Az amerikai hadseregben komolyan veszik, hogy a hőség veszélyt jelent, ezért a lehető leghatékonyabb és leggyorsabb módszerrel igyekeznek tenni ellene. A harctéren ez tényleg nem játék,  a súlyos hőség áldozatait gyorsan le kell hűteni a helyszínen, mielőtt kórházba szállítanák őket, hogy megelőzzék a súlyos hőbetegséget vagy akár a halált - írja a cbsnews.com

A módszer egyébként végtelenül egyszerű, nem igényel eszközöket és felénk is ismert régi praktika, csak nálunk a lázas betegeknél alkalmazzák, ha túl magasra megy fel a testhőmérséklet. 

Ez tulajdonképpen egy jeges hűtés, amit többféle módon lehet kivitelezni. A legegyszerűbb, amikor jeges vízben áztatott ágyneműt használnak.  Ilyenkor lepedőt helyeznek azokra a felhevült pontokra a testen, ahol a törzs találkozik a fejjel és a karokkal, tehát az ágyékkal, a hónaljjal, a nyakkal és a fejjel.

A lényeg, hogy ez a jéghideg vízbe áztatott lepedő ezeket a pontokat befedje, sőt, ha lehet a test minél nagyobb részét befedje. Szintén egyszerűsített változat, hogy jeges vízbe áztatják a karokat, a hideg vízhez tesznek jégkockát és ebbe áztatják a felhevült ember karjait.

Az eredeti katonák által használ módszer, a jeges fürdő, amit vagy kádban készítenek el, vagy speciális zsákokba, amibe a hőgutát kapott katonák teljes testét belemerítik legalább öt percre.

A CBS News beszámolója szerint az amerikai hadsereg mellett ugyanezt a módszert használják az amerikai tűzoltók és a NASA is, de otthon is ki lehet próbálni, biztonságos, nem bonyolult és olcsó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!